Wykonanie
Share the post "
Cukinia zapiekana pod beszamelem / Zucchini gratin with bechamel"Dziś przedstawiam przepis na sezonowy i pyszny dodatek do każdego dania głównego. Warstwy
cukinii przełożone podsmażoną
cebulką, beszamelem i
parmezanem, a następnie zapieczone w piekarniku. Korzystajmy z dobrodziejstw lata, kiedy warzywa są najsmaczniejsze i co ważne, też najtańsze. Polecam!Scroll down for recipe in English
(8 porcji)Składniki:3 ząbki
czosnku, drobno posiekane1 duża
cebula, pokrojona w drobną kostkę1 łyżeczka
oliwy z oliwek lub
oleju rzepakowego4 średnie
cukinie, pokrojone w cienkie plasterki2 1/2 łyżki
masła2 łyżki
mąki1 1/2 szklanki
mleka1 łyżeczka
soli1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 szklanka świeżo startego
parmezanusól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C.Na małej patelni rozgrzej
oliwę i włóż
czosnek wraz z
cebulą. Smaż do zeszklenia
cebuli, uważając by nie spalić
czosnku, gdyż wtedy staje się gorzki, ok. 2-3 minuty. Odstaw.W średnim rondelku na średnim ogniu rozgrzej
masło, po czym dodaj
mąkę i smaż powstałą masę do zarumienienia (cały czas mieszając najlepiej trzepaczką) przez około 6 minut.W międzyczasie podgrzej
mleko (prawie do wrzenia) i wlej je w 3 podejściach, cały czas mieszając trzepaczką, do masy powstałej z
masła i
mąki. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj przez 1 minutę, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dopraw
solą i
gałką muszkatołową.Natłuść naczynie do zapiekania o wymiarach około 20 × 26 cm i ułóż 3-4 warstwy naprzemiennie
cukinii,
cebulki, beszamelu i
parmezanu. Każdą warstwę
cukinii dopraw dodatkowo
solą i
pieprzem. Można też na posypać wierzch większą ilością
parmezanuWłóż naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35-45 minut, do ładnego zarumienia. Na koniec można włączyć funkcję grilla na 3-4 minut dla uzyskania bardziej rumianego efektu. Wyjmij z piekarnika, podziel na porcje i podawaj.Smacznego!
English versionZucchini gratin with bechamel(8 servings)Ingredients:3 cloves garlic, minced1 onion, chopped1 teaspoon
olive oil4 medium zucchini, thinly sliced into rounds2 1/2 tablespoons butter2 tablespoons
flour1 1/2 cups milk1 teaspoon salt1/4 teaspoon ground nutmeg1 cup freshly grated
parmesan cheesesalt and pepper, to tastePreparation:Preheat the oven to 200 oC.Heat 1 teaspoon of
olive oil in small skillet over medium heat. Add the garlic and onion and cook until the garlic is lightly toasted and onion are translucent, making sure the garlic doesn’t burn, for about 2-3 minutes. Set aside.Melt butter in medium or large saucepan over medium heat. Add
flour and
whisk until smooth. Continue cooking, whisking, until golden brown, about 6 minutes.Meanwhile, heat milk in saucepan until just about to boil. Add milk to butter and
flour mixture, in three parts, whisking continuously until
very smooth. Bring to a boil and continue cooking for about 1 minute, until it thickens. Remove from the heat and add salt and nutmeg.In a lightly greased 20×26 cm casserole dish or baking pan, layer, in order, 3 to 4 layers of zucchini slices, garlic/onion, béchamel, and
parmesan. Season with salt and pepper, to taste.Bake for about 35-45 minutes, until the top is golden brown and bubbling. Turn on the broiler for 3-4 minutes, if necessary. Slice and
serve.Enjoy!
Share the post "
Cukinia zapiekana pod beszamelem / Zucchini gratin with bechamel"