ßßß
400 g pierożków tortellini z włoską kiełbasą400 g cukinii3 łyżki masła2 ząbki czosnku3 jajka220 ml mleka100 g świeżo startego parmezanuświeżo starta gałka muszkatołowasól, pieprzCukinie myjemy, osuszamy, odkrajamy końce i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Na patelni rozgrzewamy masełko, dodajemy startą cukinie, smażymy przez 5 min na wysokiej temp.Dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie mieszamy.Żaroodporną formę smarujemy masłem, przekładamy cukienie.
Pierożki gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu ( powinny być lekko twarde).Po ugotowaniu odcedzamy i układamy na cukini.
Jajka mieszamy z mlekiem, dodajemy starty parmezan, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Tak przygotowaną mieszanką, równomiernie polewamy pierożki.
Pieczemy 15 min (aż wierzch zapiekanki stanie się złotobrązowy ) w 200 st. we wcześniej nagrzanym piekarniku.