Wykonanie
400 g pierożków tortellini z włoską
kiełbasą400 g
cukinii3 łyżki
masła2 ząbki
czosnku3
jajka220 ml
mleka100 g świeżo startego
parmezanuświeżo starta
gałka muszkatołowasól,
pieprzCukinie myjemy, osuszamy, odkrajamy końce i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Na patelni rozgrzewamy masełko, dodajemy startą
cukinie, smażymy przez 5 min na wysokiej temp.Dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę
czosnek, dokładnie mieszamy.Żaroodporną formę smarujemy
masłem, przekładamy
cukienie.
Pierożki gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu ( powinny być lekko twarde).Po ugotowaniu odcedzamy i układamy na
cukini.
Jajka mieszamy z
mlekiem, dodajemy starty
parmezan, przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem oraz
gałką muszkatołową. Tak przygotowaną mieszanką, równomiernie polewamy pierożki.
Pieczemy 15 min (aż wierzch zapiekanki stanie się złotobrązowy ) w 200 st. we wcześniej nagrzanym piekarniku.