Wykonanie
Share the post "
Szparagi zapiekane z
cukinią i
ziemniakami / Asparagus, zucchini and potato bake"Zapiekanki wszelkiego rodzaju są moją słabością, szczególnie te z dużą ilością sosu. Dziś proponuję wersję wiosenną bo ze
szparagami,
cukinią i młodymi
ziemniakami, zapieczonymi w szybkim beszamelu z
parmezanem. Zapiekanka może być daniem głównym, chociaż ja robiąc z połowy porcji podaję je jako dodatek do
mięsa. Polecam!Scroll down for recipe in English
(4 porcje)Składniki:600 g
młodych ziemniaków, wyszorowanych500 g białych
szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami250 g
zielonych szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami1
cukinia, pokrojona w plastry
olej lub
oliwa do smażenia
sól,
pieprz50 g
masła50 g
mąki100 ml
mleka350 ml
śmietanki 18%1 szczypta
gałki muszkatołowej40 g
parmezanu, startego na tarcePrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC, przygotuj większe naczynie do zapiekania.Ugotuj
ziemniaki do miękkości, przez około 20 minut, po czym pokrój je na grubsze plastry.Zagotuj osoloną
wodę z odrobiną
cukru i wrzuć białe
szparagi, gotuj 10 minut. 4 minuty przed końcem gotowania dodaj do nich
zielone szparagi, następnie odcedź.Pokrojoną w plasterki
cukinię podsmaż do lekkiego zarumienienia i odstaw.W celu przygotowania beszamelu, rozpuść w rondelku na średnim ogniu
masło, wsyp
mąkę i smaż mieszając przez 1-2 minuty. Następnie wlej
mleko i
śmietankę, po czym podgrzewaj przez kilka minut, cały czas mieszając trzepaczką. Gdy sos zgęstnieje zdejmij go z ognia, wmieszaj
parmezan i dopraw sos
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową do smaku.W przygotowanym naczyniu żaroodpornym rozsmaruj na dnie 3 łyżki sosu, ułóż warstwami
ziemniaki,
szparagi i
cukinię, zalej resztą
sosu beszamelowego.Włóż naczynie do piekarnika i zapiekaj przez 25 minut, do lekkiego zarumienienia.Smacznego!
Recipe in EnglishAsparagus, zucchini and potato bake(4 servings)Ingredients:600 g new potatoes, washed and brushed500 g of white asparagus, ends trimmed250 g green asparagus, ends trimmed1 zucchini, slicedvegetable or
olive oilsalt and pepper50 g of butter50 g
flour100 ml of milk350 ml of cream1 pinch of grated nutmeg40 g
Parmesan cheese, gratedPreparation:Preheat the oven to 220 oC, prepare large baking dish.Cook the potatoes in boiling water until soft for about 20 minutes, drain and then cut into thick slices.Prepare the white asparagus by cooking it in salted boiling water with a pinch of sugar, for 10 minutes. 4 minutes before end of cooking add green asparagus and drain.Heat a
wide pan over medium heat and cook sliced zucchini until lightly browned.To prepare béchamel sauce, in a saucepan heat the butter over medium heat, add
flour and cook, stirring for 1-2 minutes. Add milk and cream, and cook, stirring for a few minutes until When the sauce thickens, remove from the heat, stir in the
Parmesan and season the with salt, pepper and nutmeg.Spread 3 tbsp of the sauce in the bottom of prepared baking dish, next add potatoes, asparagus and zucchin and
pour the rest of the béchamel sauce.Place the dish in the oven and bake for 25 minutes, until lightly browned.Enjoy!
Share the post "
Szparagi zapiekane z
cukinią i
ziemniakami / Asparagus, zucchini and potato bake"