Wykonanie
Smaczna przystawka, ciepła kolacja lub dodatek do dania obiadowego.Korzystam z pełni sezonu na
szparagi i delektuję się ich smakiem. Tym razem wybrałam prostą i nie wymagającą dużego nakładu pracy wersję
szparagów zapiekanych pod beszamelem.Podgotowane
szparagi można zapiekać z
sosem beszamelowym, ze
śmietaną , z
szynką,
boczkiem lub z
serem. Wybór zależy od naszych upodobań
smakowych.
Składniki:pęczek
zielonych szparagów2 łyżki startego
parmezanukilka świeżych listków do dekoracji /tymianek,
majeranek,
koper itp/
sos beszamelowy:40 g
mąki40 g
masła500 ml
mlekasól i
pieprz do s
makugałka muszkatołowa do smaku :
Szparagi obrać, odciąć lub odłamać zdrewniałe końce i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem
cukru. Przygotować beszamel: w rondelku rozpuść
masło , następnie dodać
mąkę i kontynuując gotowanie energicznie mieszać drewnianą łyżką . Dolać odrobinę
mleka i zamieszać. Dodać resztę
mleka i gotować do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Ugotowane
szparagi ułożyć w naczyniu do zapiekania i zalać
sosem beszamelowym /główki pozostawić odkryte/. Wierzch posypać
serem.
Szparagi zapiekać ok.20 minut w temperaturze 170-180 st.