ßßß Cookit - przepis na Szparagi zapiekane pod beszamelem

Szparagi zapiekane pod beszamelem

nazwa

Wykonanie

Smaczna przystawka, ciepła kolacja lub dodatek do dania obiadowego.
Korzystam z pełni sezonu na szparagi i delektuję się ich smakiem. Tym razem wybrałam prostą i nie wymagającą dużego nakładu pracy wersję szparagów zapiekanych pod beszamelem.
Podgotowane szparagi można zapiekać z sosem beszamelowym, ze śmietaną , z szynką,boczkiem lub z serem. Wybór zależy od naszych upodobań smakowych.
Składniki:
pęczek zielonych szparagów
2 łyżki startego parmezanu
kilka świeżych listków do dekoracji /tymianek,majeranek,koper itp/
sos beszamelowy:
40 g mąki
40 g masła
500 ml mleka
sól i pieprz do s maku
gałka muszkatołowa do smaku :
Szparagi obrać, odciąć lub odłamać zdrewniałe końce i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Przygotować beszamel: w rondelku rozpuść masło , następnie dodać mąkę i kontynuując gotowanie energicznie mieszać drewnianą łyżką . Dolać odrobinę mleka i zamieszać. Dodać resztę mleka i gotować do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotowane szparagi ułożyć w naczyniu do zapiekania i zalać sosem beszamelowym /główki pozostawić odkryte/. Wierzch posypać serem.
Szparagi zapiekać ok.20 minut w temperaturze 170-180 st.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/05/szparagi-zapiekane-pod-beszamelem.html