ßßß
Smaczna przystawka, ciepła kolacja lub dodatek do dania obiadowego.Korzystam z pełni sezonu na szparagi i delektuję się ich smakiem. Tym razem wybrałam prostą i nie wymagającą dużego nakładu pracy wersję szparagów zapiekanych pod beszamelem.Podgotowane szparagi można zapiekać z sosem beszamelowym, ze śmietaną , z szynką,boczkiem lub z serem. Wybór zależy od naszych upodobań smakowych.
Składniki:pęczek zielonych szparagów2 łyżki startego parmezanukilka świeżych listków do dekoracji /tymianek,majeranek,koper itp/sos beszamelowy:40 g mąki40 g masła500 ml mlekasól i pieprz do s makugałka muszkatołowa do smaku :Szparagi obrać, odciąć lub odłamać zdrewniałe końce i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Przygotować beszamel: w rondelku rozpuść masło , następnie dodać mąkę i kontynuując gotowanie energicznie mieszać drewnianą łyżką . Dolać odrobinę mleka i zamieszać. Dodać resztę mleka i gotować do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotowane szparagi ułożyć w naczyniu do zapiekania i zalać sosem beszamelowym /główki pozostawić odkryte/. Wierzch posypać serem.Szparagi zapiekać ok.20 minut w temperaturze 170-180 st.