Wykonanie
Kiedy już zaspokoiliśmy swój apetyt zjadając sporą ilość białych
szparagów tylko z
tartą bułką i
masłem, a zielonych usmażonych na patelni grillowej, przyszedł czas na przyrządzanie
szparagów na inne sposoby. Tym razem zielone zapiekane pod beszamelem. Proste i bardzo smaczne. Można przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec.
składniki500 g
zielonych szparagów6 plasterków
szynki parmeńskiejbeszamel:1 łyżka
masła1 łyżka
mąki pszennej1 szklanka (250 ml)
mleka2 łyżki startego
parmezanusólpieprzgałka muszkatołowaprzygotowaniePrzygotować
szparagi. Przygotować
szparagi. Umyć
szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce odłamać -
szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część. Nie obieramy. Włożyć
szparagi do garnka z gotującą się
wodą, gotować pod przykryciem ok 4 minut. Przełożyć do naczynia z zimną
wodą.Ostudzone
szparagi osuszyć, zawijać po 3 - 4 sztuki w plaster
szynki parmeńskiej i układać w naczyniu do zapiekaniaprzygotować sos:
Mleko podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić
masło, dodać
mąkę , energicznie mieszać zawartość, aby
mąka ładnie połączyła się z
masłem. Ma powstać gładka masa o
beżowym zabarwieniu. Dopiero kiedy
masło i
mąka są dobrze połączone, ostrożnie zacząć wlewać ciepłe
mleko. Gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając - najlepiej drewnianą łyżką - aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia, wymieszać z
serem, doprawić szczyptą
gałki muszkatołowej,
pieprzem i
solą. Takim sosem polać
szparagi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekać ok 20 minut. Smacznego!