ßßß Cookit - przepis na Gratin z Kalafiora

Gratin z Kalafiora

nazwa

Wykonanie

Gratin z kalafiora, to nic innego jak kalafior zapiekany pod sosem beszamelowym. Prosta rzecz, a stanowi doskonały dodatek do obiadu.
Mój mąż jest wielbicielem sosu beszamelowego podawanego w różnoraki sposób, z warzywami czy makaronem, zapiekanego lub nie, więc taki dodatek do obiadu z chęcią zjadłby nawet zamiast obiadu ;) Właściwie to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby tak właśnie jadać tą zapiekankę.
Składniki:
600 g kalafiora
100 g masła
75 g mąki pszennej
500 ml mleka
sól
pieprz
świeżo tarta gałka muszkatołowa
2 garście tartego parmezanu do posypania
Kalafior podziel na mniejsze różyczki i umyj. Ugotuj w osolonej wodzie, tak żeby kalafior był jeszcze lekko twardy, a nie rozgotowany. Odcedź.
W czasie kiedy kalafior się gotuje, przygotuj sos. W garnku na małym ogniu rozpuść masło. Wsyp mąkę i energicznie mieszając podgrzej przez 2 minuty.
Wlej 1/3 mleka i dokładnie wymieszaj, kiedy sos zgęstnieje wlej połowę pozostałego mleka. Po ponownym zgęstnieniu wlej resztę mleka i postępuj jak poprzednio. Sos trzeba przez cały czas gotowania dokładnie mieszać, aby nie powstały grudki. Gotowy sos dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Kalafior ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem. Wierzch posyp tartym parmezanem. Piecz w 200°C przez około 15 minut. Wierzch zapiekanki powinien się zarumienić.
SMACZNEGO!
źródło: Cavolfiore gratinato
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/03/gratin-z-kalafiora.html