Wykonanie
Gratin z
kalafiora, to nic innego jak
kalafior zapiekany pod
sosem beszamelowym. Prosta rzecz, a stanowi doskonały dodatek do obiadu.Mój mąż jest wielbicielem
sosu beszamelowego podawanego w różnoraki sposób, z warzywami czy
makaronem, zapiekanego lub nie, więc taki dodatek do obiadu z chęcią zjadłby nawet zamiast obiadu ;) Właściwie to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby tak właśnie jadać tą zapiekankę.
Składniki:600 g
kalafiora100 g
masła75 g
mąki pszennej500 ml
mlekasólpieprzświeżo
tarta gałka muszkatołowa2 garście tartego
parmezanu do posypania
Kalafior podziel na mniejsze różyczki i umyj. Ugotuj w osolonej wodzie, tak żeby
kalafior był jeszcze lekko twardy, a nie rozgotowany. Odcedź.
W czasie kiedy
kalafior się gotuje, przygotuj sos. W garnku na małym ogniu rozpuść
masło. Wsyp
mąkę i energicznie mieszając podgrzej przez 2 minuty.
Wlej 1/3
mleka i dokładnie wymieszaj, kiedy sos zgęstnieje wlej połowę pozostałego
mleka. Po ponownym zgęstnieniu wlej resztę
mleka i postępuj jak poprzednio. Sos trzeba przez cały czas gotowania dokładnie mieszać, aby nie powstały grudki. Gotowy sos dopraw
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.
Kalafior ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem. Wierzch posyp tartym
parmezanem. Piecz w 200°C przez około 15 minut. Wierzch zapiekanki powinien się zarumienić.
SMACZNEGO!
źródło: Cavolfiore gratinato