ßßß
Składniki:600 g kalafiora100 g masła75 g mąki pszennej500 ml mlekasólpieprzświeżo tarta gałka muszkatołowa2 garście tartego parmezanu do posypaniaKalafior podziel na mniejsze różyczki i umyj. Ugotuj w osolonej wodzie, tak żeby kalafior był jeszcze lekko twardy, a nie rozgotowany. Odcedź.
W czasie kiedy kalafior się gotuje, przygotuj sos. W garnku na małym ogniu rozpuść masło. Wsyp mąkę i energicznie mieszając podgrzej przez 2 minuty.
Wlej 1/3 mleka i dokładnie wymieszaj, kiedy sos zgęstnieje wlej połowę pozostałego mleka. Po ponownym zgęstnieniu wlej resztę mleka i postępuj jak poprzednio. Sos trzeba przez cały czas gotowania dokładnie mieszać, aby nie powstały grudki. Gotowy sos dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Kalafior ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem. Wierzch posyp tartym parmezanem. Piecz w 200°C przez około 15 minut. Wierzch zapiekanki powinien się zarumienić.
SMACZNEGO!
źródło: Cavolfiore gratinato