ßßß
Fasolkę ugotować w wodzie z dodatkiem cukru i soli. ( Dla 2 osób do obiadu używam zazwyczaj ok 30. dag fasoli).Kiedy już będzie gotowa - odcedzić, zachowując 100-150 ml wody, w której się gotowała.Sos:1 łyżka masła1 łyżka mąki pszennej100 ml wody z fasoli100 ml mleka1 łyżka utartego drobno parmezanuszczypta tartej gałki muszkatołowejczarny świeżo zmielony pieprz i sól do smaku.W rondlu rozpuścić 1 łyżkę masła. Dodać 1 łyżkę mąki pszennej, wymieszać. Dodać wodę wraz z mlekiem, wymieszać. Dodać 1 łyżkę tartego parmezanu oraz szczyptę gałki muszkatołowej, czarny pieprz i sól do smaku. Fasolkę dodać do sosu, wymieszać i chwilę razem podgrzewać.