Wykonanie
Sos beszamelowy pojawiał się już wielokrotnie na blogu, ale zawsze jako dodatek. Z uwagi na uproszczenie wyszukiwania oraz Wasze prośby, postanowiłam opublikować go raz jeszcze - tym razem osobno i wrzucić go do właściwej zakładki :) Przepis bazowy lata temu znalazłam gdzieś w internecie i miałam go wpisanego do zeszytu. Niestety dzisiaj nie potrafię znaleźć źródła.... Troszkę go zmodyfikowałam i dzielę się nim z
Wami. Z podanych składników wychodzi spora porcja więc jeśli nie macie zbyt wielu gości proponuję robić z połowy porcji :) Wychodzi pyszny więc polecam Wam baaardzo :)Składniki na
sos beszamelowy:3 łyżki
masła3 łyżki
mąki pszennej1,5 szkl.
mleka1,5 szkl.
wody1 , 5 łyżeczki rosołowej domowej (klik)3 łyżeczki kwaśnej
śmietany 18%sól,
pieprzgałka muszkatołowaMasło rozpuszczamy, dodajemy
mąkę i lekko zasmażamy. Następnie dodajemy
mleko,
wodę i łyżeczki rosołowe. Szybko mieszamy by nie było grudek. (można również całość potraktować blenderem). Doprawiamy
solą i
pieprzem oraz odrobiną mielonej
gałki muszkatołowej. Na koniec dodajemy kwaśną
śmietanę.Smacznego :)