ßßß Cookit - przepis na Sos Mornay

Sos Mornay

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Sos Mornay robiony jest na bazie sosu beszamelowego. Jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju zapiekanek – z drobiu, ryb, cielęciny oraz warzyw.
Porcja na 1 i ½ szklanki sosu
Składniki:
40 g masła
20 g mąki pszennej
200 ml mleka
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
100 g śmietany 18% (połowa małego kubka)
½ szklanki startego drobno sera cheddar
3 łyżki startego drobno parmezanu
Sposób przygotowania:
W rondelku rozpuścić masło.
Jak tylko całe masło będzie płynne dodać mąkę i zmieszać wszystko drucianą rózgą, tak aby nie było grudek.
Teraz trzeba szybko wlać mleko.
Cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż mikstura osiągnie konsystencję budyniu. Dodać śmietanę, oba sery i mieszać, aż krem zrobi się gładki. Zdjąć rondel z ognia i dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Sos jest gotowy.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2014/06/sos-mornay-2