Wykonanie
Sezon
cukiniowy w pełni, więc można teraz dużo z nią poeksperymentować :-)O to moja propozycja na pyszne i tanie danie na obiad :-)Składniki:1
młoda cukinia150g tartego
sera żółtegosos beszamelowyodrobina
oliwySos beszamelowy:3 łyżki
masła3 łyżki
mąki2 szkl.
mlekasól,
pieprzgałka muszkatołowasuszona
bazyliaWykonanie:
Cukinię umyć i pokroić w plasterki o grubości ok. 0,5cm. Ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i lekko posolić. Następnie przygotować
sos beszamelowy:
masło roztopić, dodać
mąkę i zasmażyć delikatnie (uważać żeby nie przypalić), dodać
mleko i zagotować, mieszając trzepaczką, aby nie powstały nam grudki. Przyprawić
solą,
pieprzem i startą
gałką muszkatołową. Tak przygotowanym sosem zalać
cukinię, posypać
bazylią i na wierzchu startym
żółtym serem. Zapiec w piekarniku w temp. 180 st. C ok. 30 minut, aż
ser nam się lekko zrumieni.Podawać z
ryżem. Można również polać
ketchupem lub
sosem czosnkowym.Smacznego :-)