ßßß


Sezon cukiniowy w pełni, więc można teraz dużo z nią poeksperymentować :-)O to moja propozycja na pyszne i tanie danie na obiad :-)Składniki:1 młoda cukinia150g tartego sera żółtegosos beszamelowyodrobina oliwySos beszamelowy:3 łyżki masła3 łyżki mąki2 szkl. mlekasól, pieprzgałka muszkatołowasuszona bazyliaWykonanie:Cukinię umyć i pokroić w plasterki o grubości ok. 0,5cm. Ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i lekko posolić. Następnie przygotować sos beszamelowy: masło roztopić, dodać mąkę i zasmażyć delikatnie (uważać żeby nie przypalić), dodać mleko i zagotować, mieszając trzepaczką, aby nie powstały nam grudki. Przyprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Tak przygotowanym sosem zalać cukinię, posypać bazylią i na wierzchu startym żółtym serem. Zapiec w piekarniku w temp. 180 st. C ok. 30 minut, aż ser nam się lekko zrumieni.Podawać z ryżem. Można również polać ketchupem lub sosem czosnkowym.Smacznego :-)