ßßß Cookit - przepis na Cukinia pod beszamelem

Cukinia pod beszamelem

nazwa

Wykonanie

Sezon cukiniowy w pełni, więc można teraz dużo z nią poeksperymentować :-)
O to moja propozycja na pyszne i tanie danie na obiad :-)
Składniki:
1 młoda cukinia
150g tartego sera żółtego
sos beszamelowy
odrobina oliwy
Sos beszamelowy:
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
2 szkl. mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
suszona bazylia
Wykonanie:
Cukinię umyć i pokroić w plasterki o grubości ok. 0,5cm. Ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i lekko posolić. Następnie przygotować sos beszamelowy: masło roztopić, dodać mąkę i zasmażyć delikatnie (uważać żeby nie przypalić), dodać mleko i zagotować, mieszając trzepaczką, aby nie powstały nam grudki. Przyprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Tak przygotowanym sosem zalać cukinię, posypać bazylią i na wierzchu startym żółtym serem. Zapiec w piekarniku w temp. 180 st. C ok. 30 minut, aż ser nam się lekko zrumieni.
Podawać z ryżem. Można również polać ketchupem lub sosem czosnkowym.
Smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2012/08/Cukinia-pod-beszamelem.html