ßßß Cookit - przepis na Tarta ze szparagami i cytrynowym indykiem

Tarta ze szparagami i cytrynowym indykiem

nazwa

Wykonanie

Moje pierwsze danie ze szparagami ;)
Składniki:
garść szparagów
200 g indyka
gotowe ciasto francuskie
3 jajka
parmezan
beszamel: 2 łyżki masła, 2 czubate łyżki mąki, 100 ml mleka, sól, gałka muszkatołowa
marynata do indyka:
3 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1) Indyka kroimy na kawałeczki i wrzucamy do marynaty
2) Formę do tarty wykładamy ciastem i wkładamy do nagrzanego do 180-200*C piekarnika aż się lekko przyrumieni, wyjmujemy
3) Indyka smażymy na oleju i wrzucamy na tartę
4) Szparagi myjemy i odkrawamy zdrewniałe końcówki
5) Wrzucamy do wrzątku na jakieś 3-4 minuty(ja mam specjalny garnek, ale możemy gotować w zwykłym)
6) Po wyjęciu kroimy na kawałeczki i wrzucamy na indyka
7) Wlewamy roztrzepane jajka z solą i pieprzem
8) Robimy beszamel: rozpuszczamy w garnku masło, dodajemy mąkę, mieszamy (trzepaczką najlepiej), dolewamy mleko cały czas mieszając, dodajemy gałkę muszkatołową i sól . Uwaga! łatwo się przypala
9) Wylewamy beszamel na tartę, posypujemy startym parmezanem i wkładamy z powrotem do pieca, trzymamy aż wszystko się zapiecze
GOTOWE
Możemy też przyrządzić w formie małych tartaletek:
Źródło:http://comida-pl.blogspot.com/2013/05/tarta-ze-szparagami-i-cytrynowym.html