Wykonanie
Moje pierwsze danie ze
szparagami ;)Składniki:garść
szparagów200 g
indykagotowe
ciasto francuskie3
jajkaparmezanbeszamel: 2 łyżki
masła, 2 czubate łyżki
mąki, 100 ml
mleka,
sól,
gałka muszkatołowamarynata do
indyka:3 łyżki
oliwysok z połowy
cytryny2 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
gałka muszkatołowaPrzygotowanie:1)
Indyka kroimy na kawałeczki i wrzucamy do marynaty
2) Formę do tarty wykładamy
ciastem i wkładamy do nagrzanego do 180-200*C piekarnika aż się lekko przyrumieni, wyjmujemy3)
Indyka smażymy na
oleju i wrzucamy na tartę
4)
Szparagi myjemy i odkrawamy zdrewniałe końcówki
5) Wrzucamy do wrzątku na jakieś 3-4 minuty(ja mam specjalny garnek, ale możemy gotować w zwykłym)
6) Po wyjęciu kroimy na kawałeczki i wrzucamy na
indyka7) Wlewamy roztrzepane
jajka z
solą i
pieprzem8) Robimy beszamel: rozpuszczamy w garnku
masło, dodajemy
mąkę, mieszamy (trzepaczką najlepiej), dolewamy
mleko cały czas mieszając, dodajemy
gałkę muszkatołową i
sól . Uwaga! łatwo się przypala9) Wylewamy beszamel na tartę, posypujemy startym
parmezanem i wkładamy z powrotem do pieca, trzymamy aż wszystko się zapiecze
GOTOWE
Możemy też przyrządzić w formie małych tartaletek: