ßßß
Filet z kurczaka... hmm... kiedy byłam dzieckiem kojarzył mi się głównie z niedzielnym obiadem - smażony w panierce. Gdy lat mi przybyło poszukałam sposobów na przełamanie schematu, a często zwyczajnie i po prostu improwizowałam coś, co zwykle się udawało. Dzisiejszy przepis jest właśnie efektem takiej mojej samowolki, chociaż mam świadomość, że podobne też krążą w sieci...SKŁADNIKI800 g fileta z kurczaka1 opakowanie ciasta francuskiego1 jajkoMarynata:2 łyżki posiekanych listków bazylii1 ząbek czosnku1 cytryna2 łyżki oliwy z oliweksól, pieprzSos:skórka otarta z 1 cytryny1 łyżka masła2 łyżki mąki1 szklanka mlekasól, pieprzCzosnek przeciskamy przez praskę. Ocieramy skórkę z całej cytryny i wyciskamy sok z połowy. Mieszamy wszystkie składniki marynaty. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z marynatą, a następnie wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie rozwijamy ciasto francuskie (można delikatnie rozwałkować, ale nie jest to warunek konieczny) i układamy na nim kawałki kurczaka tak, by ok. 1/3 ciasta pozostała wolna. Następnie zakładamy brzegi (by mięso nie wypadło) i rolujemy roladę zaczynając od brzegu z mięsem. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Dolewamy 1/4 szklanki mleka i łączymy wszystko, po czym zestawiamy z kuchenki. Powinna nam wyjść bardzo gęsta zasmażka.
Do przestudzonej masy dodajemy resztę mleka, skórkę, sól i pieprz i szybko zagotowujemy.Gotową roladę z kurczakiem kroimy w grube plastry i podajemy z sosem.
P.S.Roladę podczas pieczenia najlepiej jest ułożyć na ruszcie z gęsiarki i razem z nim na blaszce lub w otwartej gęsiarce. Jest to ważne gdyż w trakcie pieczenia pojawia się dość dużo płynu - w ten sposób spływa on i ciasto francuskie ma szansę zachować chrupkość. W przeciwnym razie podsiąknie ono wodą i dół rolady będzie twardy.