Wykonanie
Jesteśmy wielbicielami
makaronów, możemy jeść je od rana do wieczora przez 7 dni w tygodniu...Tym razem wybór padł na canellonni i tym razem nie było tradycyjnie z
sosem bolońskim...Składniki dla 4 osób:8-12 rurek
cannelloni (ja używam Primo Gusto niewymagające wcześniejszego gotowania)zmielona mała
pierś kurczaka1
cukiniamała
cebulka2 ząbki
czosnku1
jajko3 łyżki
masła3 łyżki
mąkiok. pół litra
mlekapół szklanki startego
parmezanusól,
pieprzdo beszamelu - łyżeczka startej
skórki cytrynowej, 1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej,
listek laurowy duży (lub 2 małe),
sól,
pieprzNa łyżce
oliwy podsmażamy drobno posiekane
cebulę i
czosnek, wrzucamy
cukinię pokrojoną na małe kawałeczki, chwilę podsmażamy, dodajemy do
mięsa, wrzucamy
jajka, solimy,
pieprzymy i wyrabiamy masę jak na mielone. Rurki nadziewamy i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem.Robimy beszamel - w garnku rozpuszczamy
masło, dodajemy
mąkę, podsmażamy, wlewamy połowę
mleka (zimne!), wrzucamy
przyprawy i mieszając doprowadzamy do wrzenia, dolewamy
mleka do doprowadzenia sosu do konsystencji budyniu. Gdyby pojawiły się grudki (nie mają prawa się pojawić, jeżeli daliście zimne
mleko i cały czas mieszaliście) wystarczy sos przetrzeć przez sitko.Sosem polewamy nadziane rurki, posypujemy
parmezanem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut.
Mięska (nadzienia) trochę zostało i wieczorem zrobiłam Młodym kotleciki na kolację :