Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 6SkładnikLogo Ilość Czego
bakłażany 1 kilogramów
udziec jagnięcy 1,8 kilogramów
oliwa 175 mililitrów
cebula 1 sztuk
pomidory 450 gramów
Cynamon 0,5 łyżek deserowych
gałka muszkatołowa 0,5 łyżek deserowych
wino czerwone 175 mililitrów
parmezan tarty 60 gramów
mleko 600 gramów
mąka 60 gramów
masło 60 gramów
jajka 2 sztuk
parmezan tarty 2 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Umyte
bakłażany pokroić i posolić, następnie opłukać i obsmażyć na
oliwie. Oddzielnie podsmażyć drobno pokrojone
mięso,
pomidory (bez skórki) i posiekaną
cebulę. Doprawić przyprawami, wlać
wino i dusić 30 minut. W naczyniu żaroodpornym ułożyć na przemian
mięso i
bakłażany.Suflet: z
masła maki i
mleka przyrządzić
sos beszamelowy, zaprawić
żółtkami, ubitymi
białkami,
parmezanem,
solą i
pieprzem. Sosem polać
mięso, posypać tartym
serem i zapiekać ok. 50 minut w 190 stopniach.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia GreckaPotrawy z
MięsaZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: