Wykonanie
Od bardzo dawna planowałam zajrzeć do kuchni greckiej a tam jednym z najpopularniejszych dań jest musaka czyli zapiekanka
mięsna z
bakłażanem. Jest wiele wariacji na temat musaki ale jeśli ktoś gustuje w kuchni aromatycznej, gdzie dominuje
mięso ale są obecne i warzywa to na pewno każda interpretacja tego dania będzie dobra.

ŹródłoSkładniki:2
bakłażany, umyte i pokrojone wzdłuż na plastry o grubości 1 cm3
cukinie, umyte i pokrojone wzdłuż na plastry o grubości 1 cm50-70 ml
oliwy z oliwek2 duże
cebule, posiekane1 kg
mielonego mięsa wieprzowegoszczypta mielonego
cynamonu500 g
przecieru pomidorowego100 ml
czerwonego wina600 ml
mleka120 g
masła100 g
mąki2-3 szczypty
gałki muszkatołowej1 opakowanie
sera typu greckiego2
żółtkasólpieprzNa patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek. Solimy i smażymy plastry
bakłażana z obu stron. Usmażone kawałki
bakłażana odsączamy na ręczniku papierowym. W ten sam sposób smażymy plastry
cukinii.W garnku rozgrzewamy 2 łyżki
oliwy z oliwek, wrzucamy posiekane
cebule i smażymy je do zeszklenia. Mieszamy. Dodajemy 1 kg
mięsa mielonego, mieszamy drewnianą łyżką.Do podsmażonego
mięsa dodajemy
przecier pomidorowy, mieszamy, następnie dodajemy
czerwone wino i szczyptę
cynamonu. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 20 minut.Na sam koniec gotowania doprawiamy
pieprzem i
solą. Mieszamy.W garnku na wolnym ogniu rozpuszczamy 120 g
masła, dodajemy do niego 100 g
mąki, prażymy
mąkę z
masłem przez 2 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Stopniowo dodajemy 600 ml
mleka, całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Doprawiamy
solą i
pieprzem, następnie dodajemy 2 szczypty
gałki muszkatołowej i
żółtka. Mieszamy i odstawiamy (możemy na koniec doprawić jeszcze szczyptą
gałki muszkatołowej i
solą do smaku).Plastry
bakłażana układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na
bakłażanie układamy plastry
cukinii, następnie wykładamy
mięso z
sosem pomidorowym. Całość zakrywamy
sosem beszamelowym, górę posypujemy pokruszonym
serem typu greckiego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 45 minut (musakę możemy zapiekać nawet 60 minut).Smacznego:)