ßßß Cookit - przepis na Musaka

Musaka

nazwa

Wykonanie

Od bardzo dawna planowałam zajrzeć do kuchni greckiej a tam jednym z najpopularniejszych dań jest musaka czyli zapiekanka mięsna z bakłażanem. Jest wiele wariacji na temat musaki ale jeśli ktoś gustuje w kuchni aromatycznej, gdzie dominuje mięso ale są obecne i warzywa to na pewno każda interpretacja tego dania będzie dobra.
Źródło
Składniki:
2 bakłażany, umyte i pokrojone wzdłuż na plastry o grubości 1 cm
3 cukinie, umyte i pokrojone wzdłuż na plastry o grubości 1 cm
50-70 ml oliwy z oliwek
2 duże cebule, posiekane
1 kg mielonego mięsa wieprzowego
szczypta mielonego cynamonu
500 g przecieru pomidorowego
100 ml czerwonego wina
600 ml mleka
120 g masła
100 g mąki
2-3 szczypty gałki muszkatołowej
1 opakowanie sera typu greckiego
2 żółtka
sól
pieprz
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Solimy i smażymy plastry bakłażana z obu stron. Usmażone kawałki bakłażana odsączamy na ręczniku papierowym. W ten sam sposób smażymy plastry cukinii.
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekane cebule i smażymy je do zeszklenia. Mieszamy. Dodajemy 1 kg mięsa mielonego, mieszamy drewnianą łyżką.
Do podsmażonego mięsa dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, następnie dodajemy czerwone wino i szczyptę cynamonu. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 20 minut.
Na sam koniec gotowania doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy.
W garnku na wolnym ogniu rozpuszczamy 120 g masła, dodajemy do niego 100 g mąki, prażymy mąkę z masłem przez 2 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Stopniowo dodajemy 600 ml mleka, całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy 2 szczypty gałki muszkatołowej i żółtka. Mieszamy i odstawiamy (możemy na koniec doprawić jeszcze szczyptą gałki muszkatołowej i solą do smaku).
Plastry bakłażana układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na bakłażanie układamy plastry cukinii, następnie wykładamy mięso z sosem pomidorowym. Całość zakrywamy sosem beszamelowym, górę posypujemy pokruszonym serem typu greckiego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 45 minut (musakę możemy zapiekać nawet 60 minut).
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/05/Musaka.html