Wykonanie
Już jakiś czas temu miałam ochotę zrobić tą zapiekankę ale jakoś motywacji nie miałam,jednak piękny kolor
bakłażana skusił mnie,więc go kupiłam i resztę potrzebnych składników do mussaki.Mussaka to prosta zapiekanka,podawana w każdym domu greckim,pachnąca słońcem,latem ,
pomidorami i
bakłażanami a samo jej przygotowanie nie jest aż tak pracochłonne jakby się wydawało.Wystarczą chęci i gotowe :)

SKŁADNIKI :1
bakłażan,umyty,pokrojony wzdłuż na plastry o 0,5 cm1 średnia
cukinia,umyta,pokrojona wzdłuż na plastry30 ml
oleju1 duża
cebula,posiekana
sól,
pieprzsłodka papryka w proszku0,5 kg
mielonego mięsa wieprzowo-wołowegoszczypta
cynamonu i
gałki muszkatałowej2 łyżeczki gęstego
przecieru pomidorowego1 puszka
pomidorów w całości lub krojonych1/2 szklanki
bulionu (rozpuściłam
kostkę rosołową w szklance ciepłej
wody)opakowanie
sera fety 200 g
SOS BESZAMELOWY :2 łyżki
masła naturalnego2 łyżki
mąki2 szklanki
mlekaszczypta
gałki muszkatołowejsól,
pieprz1 ząbek przeciśniętego
czosnkuNa patelni z odrobiną
olej(piekłam na patelni teflonowej bez
oleju) podpiekamy lekko posolone plastry
cukinii i
bakłażana z obu stron.Odkładamy je na talerz.W garnku podpiekamy
cebulkę na
oleju,dodajemy
mięso mielone,mieszamy.Do wysmażonego
mięsa dodajemy
pomidory z puszki,przecier,
bulion i gotujemy około 20 minut bez przykrycia od czasu do czasu mieszając.Na koniec przyprawiamy.W mniejszym garnku rozpuszczamy
masło,wsypujemy
mąkę cały czas mieszając trzepaczką wlewamy stopniowo
mleko.Doprawiamy
solą,
pieprzem,gałką i dodajemy
czosnek,mieszając czekamy aż sos się zagotuje i lekko stężeje.Sos odstawiamy.Plastry
bakłażana układamy na dnie naczynia żaroodpornego,na to plastry
cukinii,następnie wykładamy
mięso z
sosem pomidorowym.Całość zakrywamy
sosem beszamelowym(zostało mi trochę plastrów
cukinii i
bakłażana więc ułożyłam je na wierzch),górę posypujemy pokruszonym
serem feta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 *C na 45-60 minut.Smacznego :)
