ßßß
Cookit - przepis na Moussaka bez mięsa
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Moussaka bez mięsa
Składniki
Bakłażan
Cukinia
Oliwa z oliwek
Sos pomidorowy
Olej
Cebula
Czosnek
Pomidor
Koncentrat pomidorowy
Soja
Cynamon
Chili
Papryka słodka
Oregano
Cukier
Sól
Pieprz
Sos beszamelowy
Masło
Mąka
Mleko
Gałka muszkatołowa
Ser starty
Wykonanie
Przy braku czasu wszelkie dania jednogarnkowe i zapiekanki bardzo ułatwiają życie:) A że dodatkowo są bardzo lubiane wśród domowych pożeraczy to pojawiają się na
stole
często. Zatem dziś zapraszam na fantastyczną bezmięsną moussakę w wersji z granulatem
sojowym
i
cukinią
.
SKŁADNIKI1 duży
bakłażan
2 małe
cukinie
2 łyżki
oliwy z oliwek
sos pomidorowy
2 łyżki
oleju
1 duża
cebula
4 ząbki
czosnku
1 puszka krojonych
pomidorów
2 łyżki
koncentratu pomidorowego
1 szklanka granulatu
sojowego
1/2 łyżeczki
cynamonu
1/2 łyżeczka
chilli
1 łyżeczka
słodkiej papryki
1 łyżeczka
oregano
cukier
,
sól
i
pieprz
do smaku
sos beszamelowy
1 łyżka
masła
1 łyżka
mąki
1 szkl.
mleka
szczypta
gałki muszkatołowej
sól
i
pieprz
do smaku1/2 szklanki
startego sera
PRZYGOTOWANIE
Bakłażana
i
cukinię
kroję w centymetrowe plastry, smaruję z obu stron
oliwa
,
solę
,
pieprze
i griluję w piekarniku po 10 minut z każdej strony.
Sos pomidorowy
:W głębokiej patelni rozgrzewam
olej
, dodaje posiekana
cebulę
i
czosnek
i smażę do zeszklenia - około 6 minut. Do zeszklonej
cebuli
dodaje
pomidory
wraz ze wszystkimi
przyprawami
i
koncentratem pomidorowym
. Na końcu dodaję granulat
sojowy
i całość duszę pod przykryciem około 25 minut. Jeżeli
sos jest
zbyt gęsty dodaję odrobinę
wody
.
Sos beszamelowy
W garnku roztapiam
masło
do którego dodaję
mąkę
i ciągle mieszając smażę około 1 minuty. Następnie powoli dodaję
mleko
- ciągle mieszając. Gotuję na małym ogniu az sos zgęstnieje cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje dodaję
gałkę muszkatołową
, dosmaczam
solą
i
pieprzem
oraz wsypuję
ser
. Mieszam aż do rozpuszczenia się
sera
.Naczynie żaroodporne smaruje
oliwą
i układam warstwę z plastrów
bakłażana
.
Bakłażany
pokrywam połową
sosu pomidorowego
i układam plastry
cukinii
, na które wykładam drugą połowę
sosu pomidorowego
. Na wierzchu układam pozostałego
bakłażana
. Całość zalewam
sosem beszamelowym
.Zapiekam około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jako dodatek tym razem podałam grzanki
czosnkowe
.Smacznego!
Źródło:
http://magicznakuchniadarii.blogspot.com/2014/01/moussaka-bez-miesa.html
Przepisy powiązane
Lasagne bolognese
Lasagne bolognese
Lasagne bolognese
Lasagne bolognese
Lasagne bolognese
Składniki powiązane (0)