ßßß Cookit - przepis na Moussaka bez mięsa

Moussaka bez mięsa

nazwa

Wykonanie

Przy braku czasu wszelkie dania jednogarnkowe i zapiekanki bardzo ułatwiają życie:) A że dodatkowo są bardzo lubiane wśród domowych pożeraczy to pojawiają się na stole często. Zatem dziś zapraszam na fantastyczną bezmięsną moussakę w wersji z granulatem sojowym i cukinią.
SKŁADNIKI
1 duży bakłażan
2 małe cukinie
2 łyżki oliwy z oliwek
sos pomidorowy
2 łyżki oleju
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanka granulatu sojowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczka chilli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
cukier, sól i pieprz do smaku
sos beszamelowy
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szkl. mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
1/2 szklanki startego sera
PRZYGOTOWANIE
Bakłażana i cukinię kroję w centymetrowe plastry, smaruję z obu stron oliwa, solę, pieprze i griluję w piekarniku po 10 minut z każdej strony.
Sos pomidorowy:
W głębokiej patelni rozgrzewam olej, dodaje posiekana cebulę i czosnek i smażę do zeszklenia - około 6 minut. Do zeszklonej cebuli dodaje pomidory wraz ze wszystkimi przyprawami i koncentratem pomidorowym. Na końcu dodaję granulat sojowy i całość duszę pod przykryciem około 25 minut. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodaję odrobinę wody.
Sos beszamelowy
W garnku roztapiam masło do którego dodaję mąkę i ciągle mieszając smażę około 1 minuty. Następnie powoli dodaję mleko - ciągle mieszając. Gotuję na małym ogniu az sos zgęstnieje cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje dodaję gałkę muszkatołową, dosmaczam solą i pieprzem oraz wsypuję ser. Mieszam aż do rozpuszczenia się sera.
Naczynie żaroodporne smaruje oliwą i układam warstwę z plastrów bakłażana. Bakłażany pokrywam połową sosu pomidorowego i układam plastry cukinii, na które wykładam drugą połowę sosu pomidorowego. Na wierzchu układam pozostałego bakłażana. Całość zalewam sosem beszamelowym.
Zapiekam około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jako dodatek tym razem podałam grzanki czosnkowe.
Smacznego!
Źródło:http://magicznakuchniadarii.blogspot.com/2014/01/moussaka-bez-miesa.html