Wykonanie
musakaDziś na obiad zaproponowałam rodzinie musakę. Przepis dobrze mi znany, bo już wcześniej go testowałam, a pochodzi z książki Kuchnia Lidla, Pascal kontra Okrasa. Tym razem przepis troszkę ponaginałam, a mianowicie „odchudziłam” danie. Wyszło pysznie.

Składniki:2
bakłażany3
cukinie,50-70 ml
oliwy z oliwek2 duże
cebule1 kg
mielonego mięsa wieprzowo-wołowegoszczypta mielonego
cynamonu500 g
przecieru pomidorowego100 ml
czerwonego wina400 ml
mleka80 g
masła65g
mąki2-3 szczypty
gałki muszkatołowej3,4 opakowania
sera typu greckiego1 żółtk0
sólpieprzDo przygotowania musaki potrzebne nam będzie naczynie żaroodporne oraz opiekacz z funkcją grilla (może też być piekarnik z tą funkcją).
Bakłażany z
cukinią można też podsmażyć na patelni na
oliwie (tak jest w wersji oryginalnej tego przepisu), jednak wtedy warzywa znacznie bardziej są nasiąknięte tłuszczem. Osobiście wolę opieczenie tych warzyw na grillu.Zaczynamy od przygotowania
bakłażanów i
cukinii: warzywa myjemy i kroimy na około centymetrowe plastry. Następnie je solimy i układamy na rozgrzanym grillu (przed włożeniem warzyw smarujemy
oliwą płyty opiekacza, bądź blaszkę- jeśli pieczemy w piekarniku). Trzymamy je ok 7-8 minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione. Jeśli obsmażamy je na patelni z
oliwą, należy warzywa odsączyć na ręczniku papierowym.Kolejnym krokiem jest przygotowanie
sosu pomidorowego z
mięsem. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki
oliwy z oliwek, wrzucamy posiekaną
cebulę i smażymy ją do zeszklenia. Mieszamy. Dodajemy 1 kg
mięsa mielonego, mieszamy drewnianą łyżką. Do podsmażonego
mięsa dodajemy
przecier pomidorowy, następnie dodajemy
czerwone wino i szczyptę
cynamonu. Wszystko razem mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 20 minut. Na sam koniec gotowania doprawiamy
pieprzem i
solą.Przygotowujemy
sos beszamelowy. W garnku na wolnym ogniu rozpuszczamy
masło, dodajemy do niego
mąkę, prażymy
mąkę z
masłem przez 2 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Stopniowo dodajemy
mleko, całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Doprawiamy
solą i
pieprzem, następnie dodajemy 2 szczypty
gałki muszkatołowej i
żółtko. Mieszamy.Kiedy wszystko mamy przygotowane układamy na dnie naczynia
bakłażan, następnie
cukinie, na to wykładamy
sos pomidorowy z
mięsem. Całość polewamy
sosem beszamelowym a na niego kruszymy
ser typu greckiego.Oczywiście ten przepis jak prawie każdy inny można naginać i zmieniać, w zależności od tego jaką dziś akurat mamy fantazję kulinarną:) Ze zmian, które ja proponuję to
między innymi nieco inne doprawienie
sosu pomidorowego. Do tych przypraw z wersji podstawowej można dodać ząbek
czosnku, trochę
oregano,
chili w proszku lub
ostrej papryki oraz pół łyżeczki
cukru. Myślę też, że
wino czerwone można zastąpić
białym. Zamiast podanej ilości przecieru można dać jej połowę i puszkę krojonych
pomidorów w zalewie.W
sosie beszamelowym można pominąć
żółtko bądź w jego miejsce dodać trochę
startego sera żółtego (ja zazwyczaj tak robię
sos beszamelowy). Fajnym pomysłem wydaje mi się też ułożenie musaki w większą ilość warstw, np.:
bakłażany z
cukinią,
mięso z sosem, znów
bakłażany z
cukinią,
mięso z sosem,
bakłażany i na wykończenie beszamel, a na niego
ser (można dać żółty zamiast
sera typu greckiego).

życzę miłego eksperymentowania ze swoimi
smakami i smacznego!