Wykonanie
Sandwich with grilled eggplant with tomato tiger.


Składniki.1
bakłażan50g
masła1
cebulka2 łyżki
mąki150ml
mleka2 łyżki
sera pecorino romano utartego50g
szynki konserwowej1 łyżka
soku z cytryny1
żółtko1 łyżka
oliwy1 łyżka
oregano świeżego
sól,
pieprzWierzch-pianka.1
białko2 łyżki
sera pecorino romano1
pomidor tygrysiWykonanie.
Bakłażan pokroić na 6 plastrów, posolić i odstawić na 1/2h.Opłukać, osuszyć, posmarować
oliwą i grillować z obu stron około 5min.
Masło stopić ,dodać posiekaną
cebulkę i smażyć 1 minutę.Wsypać
mąkę, wymieszać i powoli dolewać
mleko, gotować i mieszać, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Dodać starty pecorino romano,
sok z cytryny,
sól,
pieprz,
żółtko i pokrojoną
szynkę. Zdjąć z ognia i dobrze wymieszać.Na lekko naoliwionej blasze ułożyć3 plastry
bakłażana. Każdy posmarować sosem z
szynką, posypać
oregano. Przykryć drugim plastrem
bakłażana.
Pomidor tygrysi pokroić w plastry, posypać
solą i
pieprzem i ułożyć na sandwiczach..
Białko ubić z
solą. Pianę wyłożyć na
pomidory i posypać suto
serem pecorino romano.Sandwicze zapiekać, aż
ser się stopi i zrumieni, a pianka zetnie.Całość posypać listkami
oregano.Rada.
Pomidory tygrysie, czarne, mają delikatny ,słodkawy smak i świetnie współgrają z sufletowym wierzchem sandwicza.