Wykonanie
Musaka to tradycyjne Greckie danie, przygotowywane na bazie
bakłażana,
mielonego mięsa,
fety, przykryte solidną porcją
sosu beszamelowego. Wydaje się być potrawą idealną na siarczyste mrozy – mimo, że Grecja kojarzy się raczej ze
słonecznymi wakacjami. Przepis pochodzi z książki Pascal kontra Okrasa. Kuchnia LidlaSkładniki2
bakłażany3
cukinie2
cebuleOliwa1kg
mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
Cynamon500g passaty100ml
czerwonego wina600ml
mleka120g
masła100g
mąkiGałka muszkatołowa250g
sera Feta2
żółtkaSól morska, świeżo mielony
czarny pieprzPrzygotowanie
Bakłażany i
cukinie pokrój na plastry, posyp
solą.Na patelni rozgrzej
oliwę, obsmażaj plastry
bakłażana po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone kawałki
bakłażana odsącz na ręczniku papierowym. W ten sam sposób potraktuj
cukinię.Posiekaj
cebulę. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej odrobinę
oliwy, wrzuć
cebulę i podsmażaj przez kilka chwil, aż się zeszkli.Dodaj
mięso, smaż przez kilka minut, następnie dodaj
przecier pomidorowy i wymieszaj.Do
mięsa wlej
wino, dopraw szczyptą
cynamonu, wymieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 20 min. Pod koniec gotowania dopraw
solą i
pieprzem.Teraz przygotuj
sos beszamelowy. W niewielkim garnuszku rozpuść
masło, dodaj
mąkę i mieszając podsmażaj na małym ogniu przez około 2 minuty. Cały czas mieszając, stopniowo wlewaj
mleko. Dopraw
solą i
pieprzem oraz dwoma szczyptami
gałki muszkatołowej. Na koniec dodaj
żółtka. Wymieszaj i odstaw.Nastaw piekarnik na 180 stopni (termoobieg).Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż plastry
bakłażana, na nich
cukinię, następnie podsmażone
mięso z
sosem pomidorowym. Całość przykryj beszamelem i pokruszoną
fetą.Wstaw musakę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez godzinę.Smacznego!Reklamy