ßßß Cookit - przepis na Musaka

Musaka

nazwa

Wykonanie

Musaka to tradycyjne Greckie danie, przygotowywane na bazie bakłażana, mielonego mięsa, fety, przykryte solidną porcją sosu beszamelowego. Wydaje się być potrawą idealną na siarczyste mrozy – mimo, że Grecja kojarzy się raczej ze słonecznymi wakacjami. Przepis pochodzi z książki Pascal kontra Okrasa. Kuchnia Lidla
Składniki
2 bakłażany
3 cukinie
2 cebule
Oliwa
1kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
Cynamon
500g passaty
100ml czerwonego wina
600ml mleka
120g masła
100g mąki
Gałka muszkatołowa
250g sera Feta
2 żółtka
Sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie
Bakłażany i cukinie pokrój na plastry, posyp solą.
Na patelni rozgrzej oliwę, obsmażaj plastry bakłażana po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone kawałki bakłażana odsącz na ręczniku papierowym. W ten sam sposób potraktuj cukinię.
Posiekaj cebulę. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć cebulę i podsmażaj przez kilka chwil, aż się zeszkli.
Dodaj mięso, smaż przez kilka minut, następnie dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj.
Do mięsa wlej wino, dopraw szczyptą cynamonu, wymieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 20 min. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem.
Teraz przygotuj sos beszamelowy. W niewielkim garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszając podsmażaj na małym ogniu przez około 2 minuty. Cały czas mieszając, stopniowo wlewaj mleko. Dopraw solą i pieprzem oraz dwoma szczyptami gałki muszkatołowej. Na koniec dodaj żółtka. Wymieszaj i odstaw.
Nastaw piekarnik na 180 stopni (termoobieg).
Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż plastry bakłażana, na nich cukinię, następnie podsmażone mięso z sosem pomidorowym. Całość przykryj beszamelem i pokruszoną fetą.
Wstaw musakę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez godzinę.
Smacznego!
Reklamy
Źródło:https://mammadeli.com/2019/01/04/musaka