Wykonanie
Share the post "
Kurczak z
ryżem po włosku / Italian chicken and rice"Dziś przedstawiam bardzo fajne danie jednogarnkowe. Soczysty
kurczak pieczony w
ryżu z dodatkiem
suszonych pomidorów,
oliwek,
papryki i
sosu pomidorowego z
ziołami – świetny pomysł na łatwy obiad. Oprócz tego, że danie jest bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu, pozostaje nam później mało zmywania, gdyż wszystko przygotowujemy dosłownie w 1 patelni. Polecam!Scroll down for recipe in English

(4 porcje)Składniki:1 łyżka
oleju rzepakowego4
udka z kurczaka, podzielone na nadudzia i pałki1
czerwona cebula, pokrojona w ósemki1
czerwona papryka, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojona w kostkę4 całe ząbki
czosnku, zmiażdżone płaską stroną noża½ szklanki,
oliwek bez pestek½ szklanki
suszonych pomidorów w
oleju, pokrojone w paseczki1 łyżeczka suszonej
bazylii1 łyżeczka
suszonego oregano¼ szklanki posiekanej
natki pietruszki1 szklanka
ryżu1 puszka (400 g) krojonych
pomidorów1 ½ szklanki
bulionu drobiowegosól,
pieprz i
cukier do smakutarty
parmezan do podaniaposiekana
natka pietruszki do podaniaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.W dużej, żaroodpornej patelni rozgrzej
olej, włóż natarte
solą i
pieprzem mięso i obsmaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony, do ładnego zarumienienia. Dodaj
cebulę,
czerwoną paprykę i
czosnek i smaż przez około 3 minuty, do ich lekkiego zarumienienia i zeszklenia
cebuli. Wyjmij
kurczaka i przełóż go na talerz.Wmieszaj do patelni
oliwki,
suszone pomidory,
bazylię,
oregano,
pietruszkę i
ryż i smaż przez 2 minuty. Dodaj
pomidory z puszki wraz z
bulionem i dopraw całość
cukrem,
solą i
pieprzem do smaku.Włóż ponownie udka do
ryżu, doprowadź całość do wrzenia i przełóż patelnię przykrytą folią aluminiową do nagrzanego piekarnika. Jeżeli nie posiadasz takiej patelni, przełóż zawartość do naczynia żaroodpornego. Piecz przez około 40 minut, aż
ryż zmięknie. Następnie zdejmij folię, włącz funkcję grilla i piecz przez kolejne 8-10 minut, aż
kurczak się zarumieni.Po wyjęciu z piekarnika dopraw danie jeżeli to konieczne, posyp startym
parmezanem i posiekaną
pietruszką i podawaj.Smacznego!

English versionItalian chicken and rice(4 servings)Ingredients:1 tbsp vegetable oil4 chicken legs, thighs and drumsticks separated1 red onion, cut into 8 wedges1 red bell pepper, deseeded and chopped4 whole garlic cloves, smashed½ cup pitted olives½ cup sundried tomato in oil, cut unto strips1 teaspoon dried basil1 teaspoon dried
oregano¼ cup fresh parsley, finely chopped1 cup rice400g can chopped tomatoes1½ cups chicken stocksalt,pepper and sugar to tastefreshly grated
parmesan cheese (to
serve)chopped parsley (to
serve)Preparation:Preheat oven to 200 oC.Heat the oil in a large, ovenproof pan. Add seasoned with salt and pepper chicken and fry for 3-4 min on medium-high heat on both sides until golden brown. Add the onion, red peppers and garlic and fry for about 3 mins or until lightly golden and onion is transparent. Transfer the chicken onto a
plate.Stir the olives, sundried tomato strips, basil,
oregano, parsley and rice into the pan cook for 2 minutes. Add the tomatoes and stock, and season with sugar, salt and pepper to taste.Return the chicken pieces back to the pan on top of the rice. Bring everything to the boil, cover with foil, place in the oven and allow to bake for about 40 minutes until the rice has softened. Remove cover and change oven settings to grill an bake for a further 8-10 minutes or until the chicken is crispy and golden.Season with a little salt to taste and sprinkle with freshly chopped parsley and grated
parmesan cheese.
Serve!Enjoy!

Share the post "
Kurczak z
ryżem po włosku / Italian chicken and rice"



