ßßß
Składniki : ( dla 2 osób)8 średniej wielkości pomidorów1 czerwona papryka1 czerwona cebula3 duże ząbki czosnku1 suszona papryczka chili12 suszonych pomidorów w olejułyżeczka bazyliiłyżeczka oreganosólcukierokoło 60 ml bulionu warzywanegodo podania : mozzarella i czarne oliwkioliwaPrzygotowanie :Pomidory, paprykę i cebulę kroję w grubą kostkę. Czosnek , papryczkę chili i suszone pomidory w paseczki.Układam na blaszce, solę i przyprawiam bazylią oraz oregano, polewam około łyżką oliwy, mieszam i nakrywam folią aluminiową.Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 30 minut.Po upływie 30 minut, warzywa miksuję i przecieram przez sitko.Dodaję około 60 ml bulionu warzywnego, doprawiam cukrem i zagotowuje.Do kremu dodaję pokroją w plastry mozzarellę i oliwki.Krem znam od dawna, ale inspiracją był przepis z Moje gotowanie nr październik 2013.