ßßß Cookit - przepis na Pikantna zupa-krem z pieczonej papryki

Pikantna zupa-krem z pieczonej papryki

nazwa

Wykonanie

Mając duży zapas papryki, zdecydowałam się przygotować zupę - krem. Dawno nie jadłam żadnej zupy i miałam na nią wielką ochotę. Ta okazała się strzałem w dziesiątkę - jest pyszna, rozgrzewająca, w sam raz na te chłodne, wciąż zimowe dni. Przepis zaczerpnęłam z książki New Covent Garden Food Co - A Soup for a Every Day, z moimi modyfikcjami.
6 czerwonych papryk
4 dojrzałe pomidory
2 czerwone papryczki chili
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
500ml bulionu warzywnego
1 cebula
1 - 2 ząbki czosnku
bazylia
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Papryki i papryczki chili przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do góry. Pomidory przekroić na pół i położyć przekrojoną częścią do góry. Polać oliwą, posypać cukrem, posiekaną bazylią oraz solą i przeprzem. Piec przez godzinę.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną cebulę, smażyć aż cebula się zeszkli.
Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika, dać im chwilę, aby przestygły, a następnie ściągnąć z nich skórkę (powinna łatwo odchodzić) i wrzucać do garnka z przesmażoną cebulą. Chwilę smażyć, mieszając, wlać bulion, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz bazylią. Natychmiast podawać przybraną listkami świeżej bazylii.
Smanczego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2013/04/pikantna-zupa-krem-z-pieczonej-papryki.html