Wykonanie
Jak każdy wie wszystkim zdarzają się lepsze i gorsze dni. Dziś mój dzień nie jest zbyt dobry, jestem przeziębiona i nie mam na nic siły i ochoty. Zmotywowałam się jednak, bo coś jeść trzeba i z zawartości lodówki i szafek wydobyłam jedyne produkty, które moim zdaniem nadawały się do stworzenia dania obiadowego i tak powstało...Spaghetti alla puttanesca(oczywiście w nieco zm ien ionej wersji)
Potrzebujemy:
pomidorów - ja miałam kartonik z
pomidorami krojonymi (ok 400g)
oliwek zielonych - na moją ilość
pomidorów użyłam około 15
oliwekodrobiny
chilli w proszkumałej
cebuliząbka lub dwóch
czosnkubazyliioreganosoli i
pieprzuewentualnie jeśli
pomidory są kwaśne to odrobiny
cukruparmezanu do posypania
Cebulę drobno kroimy i obsmażamy razem z ząbkiem
czosnku w całości. Gdy
czosnek się zarumieni wyrzucamy go i wlewamy
pomidory. Dodajemy
oliwki pokrojone w plasterki i
przyprawy.Gotujemy ok 15 minut aż sos nieco się zredukuje.Podajemy z
makaronem spaghetti, posypane
parmezanem.