ßßß Cookit - przepis na Zupa fasolowa – najlepsza

Zupa fasolowa – najlepsza

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Wyjątkowa, treściwa i pełna smaku zupa fasolowa. To zupa, którą pamiętam z dzieciństwa i jedząc ją czuję się znów jak dziecko.
Porcja dla 6 osób
Składniki:
400 g suchej fasoli (ja użyłam fasoli borlotti)
400 g wędzonych żeberek
1 mała pietruszka
2 marchewki
½ pora
½ małego selera wraz z nacią
2 gałązki świeżej szałwii
5 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
2 liście laurowe
2 łyżeczki soli
3 ziemniaki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
½ pęczka natki pietruszki
2 łyżki majeranku
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej fasolę zalać zimną wodą i zostawić na min. 12 godzin do namoczenia.
Pietruszkę i marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pasek wędzonych żeberek przekroić na mniejsze kawałki.
W specjalnym koszyczku umieścić pora, selera, szałwię, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe.
Odlać fasolę. Do dużego garnka wlać 3 litry wody, włożyć boczek, marchewkę z pietruszką i koszyk z przyprawami i fasolę. Posolić.
Wszystko gotować przez 1 godzinę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Żeberka wyłowić, położyć na desce do krojenia. Usunąć koszyczek z przyprawami. Do garnka wrzucić ziemniaki.
Z lekko przestudzonych żeberek usunąć kości i chrzęści, pozostałe mięso drobno pokroić i wrzucić z powrotem do garnka.
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek, zrumienione przełożyć do zupy.
Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki i roztarty w dłoniach majeranek.
Gotować zupę na małym ogniu jeszcze przez 5 minut i gorącą podawać.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2015/09/zupa-fasolowa-najlepsza