ßßß Cookit - przepis na burgery z łososiem i sezamem

burgery z łososiem i sezamem

nazwa

Wykonanie

0 Likes
Podziel się:
Łososiowa wersja, niesamowicie zdrowa i pyszna, idealna do domowych burgerów :)
(4 porcje)
400G SUROWEGO FILETU Z ŁOSOSIA (bez skóry!)
KASZA JAGLANA/JĘCZMIENNA DROBNA/KOMOSA RYŻOWA
1 JAJKO
CEBULKA SZALOTKA (posiekana jak najdrobniej – 1/4 szklanki)
ŚWIEŻA CUKINIA (starta na tarce i porządnie odsączona – 1/2 szklanki)
ŚWIEŻA PIETRUSZKA (posiekana, 1 łyżka)
1 ZĄBEK CZOSNKU
SEZAM (2-3 łyżki)
MUSZTARDA DIJON (2 łyżki)
SOS SOJOWY (1 łyżka)
OLIWA Z OLIWEK
SÓL I PIEPRZ
DO PODANIA (opcjonalnie):
BUŁKI HAMBURGEROWE/PEŁNOZIARNISTE
DOMOWE GUACAMOLE
DOMOWY HUMMUS Z AWOKADO
SOK Z CYTRYNY/LIMONKI (do skropienia burgerów)
ULUBIONE WARZYWA: (pieczona) papryka, czerwona cebula, rukola, szpinak, pomidor)
Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy posiekaną szalotkę, cukinię i smażymy by warzywa zmiękły i dobrze odparowały. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i odstawiamy patelnię z ognia. Łososia siekamy nożem jak najdrobniej (lub rozdrabniamy w blenderze kielichowym). Przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną kaszę, jajko, pietruszkę, musztardę, sos sojowy i przestudzone warzywa. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy ok 8 małych lub 4 większe płaskie kotleciki. Smażymy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oliwy, 3-4 minuty z każdej strony, po czym przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy sezamem i dopiekamy ok. 10 minut (kilka ostatnich minut możemy dopiekać na termoobiegu).
filety z dorsza zapiekane z ziołowo-orzechową posypką
filety z łososia w sezamowej skorupce
fit burgery: łosoś, ser, sezam, cukinia
Podziel się:
Źródło:http://thefoodtime.com/burgery-z-lososiem-i-sezamem