Wykonanie
0 Likes
Podziel się:
Łososiowa wersja, niesamowicie zdrowa i pyszna, idealna do domowych burgerów :)
(4 porcje)
400G SUROWEGO FILETU Z
ŁOSOSIA (bez skóry!)
KASZA JAGLANA/JĘCZMIENNA DROBNA/KOMOSA RYŻOWA
1
JAJKOCEBULKA SZALOTKA (posiekana jak najdrobniej – 1/4 szklanki)
ŚWIEŻA
CUKINIA (starta na tarce i porządnie odsączona – 1/2 szklanki)
ŚWIEŻA
PIETRUSZKA (posiekana, 1 łyżka)
1 ZĄBEK
CZOSNKUSEZAM (2-3 łyżki)
MUSZTARDA DIJON (2 łyżki)
SOS SOJOWY (1 łyżka)
OLIWA Z OLIWEKSÓL I
PIEPRZDO PODANIA (opcjonalnie):
BUŁKI HAMBURGEROWE/PEŁNOZIARNISTE
DOMOWE GUACAMOLE
DOMOWY HUMMUS Z
AWOKADOSOK Z CYTRYNY/LIMONKI (do skropienia burgerów)
ULUBIONE WARZYWA: (pieczona)
papryka,
czerwona cebula,
rukola,
szpinak,
pomidor)
Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
oliwy, dodajemy posiekaną
szalotkę,
cukinię i smażymy by warzywa zmiękły i dobrze odparowały. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, mieszamy i odstawiamy patelnię z ognia.
Łososia siekamy nożem jak najdrobniej (lub rozdrabniamy w blenderze kielichowym). Przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną
kaszę,
jajko,
pietruszkę,
musztardę,
sos sojowy i przestudzone warzywa. Doprawiamy
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy ok 8 małych lub 4 większe płaskie kotleciki. Smażymy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości
oliwy, 3-4 minuty z każdej strony, po czym przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy
sezamem i dopiekamy ok. 10 minut (kilka ostatnich minut możemy dopiekać na termoobiegu).
filety z dorsza zapiekane z
ziołowo-
orzechową posypką

filety z
łososia w sezamowej skorupce

fit burgery:
łosoś,
ser,
sezam,
cukiniaPodziel się: