ßßß Cookit - przepis na Sałatka z insalatini i blanszowanej cukinii z dodatkiem czerwonych warzyw

Sałatka z insalatini i blanszowanej cukinii z dodatkiem czerwonych warzyw

nazwa

Wykonanie

Dziś w telegraficznym skrócie:) Nowe połączenie ulubionych składników - kolorowe i zdrowe.
Składniki:
opakowanie insalatini (może być rukola, roszponka itp)
średnia cukinia
4 pomidory
czerwona papryka
czerwona cebula
połowa pęczka pietruszki
ząbek czosnku
łyżka musztardy
sok z połowy cytryny
5 łyżek oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
garść pistacji
Przygotowanie:
Insalatini myję, osuszam i przekładam do sporej miski.
Pomidory parzę, obieram i kroję w kostkę, paprykę w paseczki - dodaję do sałaty.
Cebulę kroję w pół-talarki i dodaję do pozostałych składników.
Cukinię obieram i w plastry wzdłuż a następnie plastry pokroić w paseczki (a'la makaron). Paseczki blanszuję ok 2 minut w osolonej wodzie.Następnie odcedzam i pozostawiam do ostygnięcia.
Listki pietruszki, musztardę, pistacje (kilka sztuk pozostawić do ozdoby), czosnek, oliwę i sok z cytryny miksuję aż powstanie sos (jeżeli jest zbyt gęsty dodaję łyżke wody). Sos doprawiam do smaku sola i pieprzem.
Cukinię mieszam z dwoma łyżkami sosu.Pozostały sos dodaję do sałaty i delikatnie mieszam. Na sałatkę wykładam cukinię i posypuję pozostałymi, posiekanymi pistacjami.
Źródło:http://magicznakuchniadarii.blogspot.com/2013/06/saatka-z-insalatini-i-blanszowanej.html