ßßß Cookit - przepis na sola zapiekana z czosnkiem, rozmarynem i limonką

sola zapiekana z czosnkiem, rozmarynem i limonką

nazwa

Wykonanie

(2 porcje)
2 ŚWIEŻE FILETY Z SOLI (ok 300g)
2-3 GAŁĄZKI ŚWIEŻEGO ROZMARYNU (ew. może być łyżka suszonego)
CZOSNEK (2-3 ząbki)
ŚWIEŻA BAZYLIA (opcjonalnie) (kilka listków)
1 LIMONKA
1 CYTRYNA
MASŁO (łyżka)
OLIWA Z OLIWEK (2 łyżki)
SÓL PIEPRZ
Umyte filety nacieramy oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, układamy na folii aluminiowej w żaroodpornym naczyniu. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na każdym filecie układamy po 2-3 plasterki cytryny i limonki, gałązkę rozmarynu i pół łyżki masła (możemy też posypać rybę posiekaną bazylią). Przykrywamy folią i zapiekamy w 200* ok. 15-20 minut (w zależności od grubości naszych filetów)*. Gotowe!
*5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, podnosimy temp do ok 220* i włączamy opcję termoobiegu by ryba rzumieniła się z wierzchu
burgery z łososiem i sezamem
filety z dorsza zapiekane z ziołowo-orzechową posypką
filety z łososia w sezamowej skorupce
fit burgery: łosoś, ser, sezam, cukinia
Źródło:http://thefoodtime.com/sola-zapiekana-z-czosnkiem-rozmarynem-i-limonka