Wykonanie
19 kwietnia 2016
To danie popisowe mojego Ł. Może niezbyt wyszukane i zdrowe, ale my lubimy! Chrupiące, złote frytki usmażone na świeżym
oleju; soczysty,
ziołowy kurczak i
sałatka z pachnących
pomidorów,
cebuli i
natki pietruszki. Obiad na największe smuteczki!GRILLOWANY
KURCZAK Z FRYTKAMI I
SAŁATKĄ POMIDOROWĄSkładniki (2 porcje):frytki
kurczak2
filety z kurczaka1 łyżka
oliwy z oliwek2 łyżeczki suszonej
bazylii1 łyżeczka suszonego
tymianku1/2 łyżeczki suszonego
czosnku1/2 łyżeczki
słodkiej papryki w proszku1/2 łyżeczki
ostrej papryki w proszku1/2 łyżeczki suszonego
rozmarynu1/2 łyżeczki suszonej
kolendry mielonej1/4 łyżeczki suszonego
imbiruszczypta
soliszczypta
pieprzusałatka4
pomidory1 średnia
cebulapęczek
pietruszki2 łyżki
oliwy z oliweksólpieprzPiersi kurczaka oczyszczamy, opłukujemy pod bieżącą
wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy je wzdłuż na dość cienkie płaty (grube na około 1 cm).
Przyprawy oraz
oliwę mieszamy. Powstałą marynatą nacieramy
mięso. Przekładamy całość następnie do miski i na 30-40 minut wstawiamy do lodówki. Po upływie wskazanego czasu
mięso układamy na rozgrzanej płycie grilla.
Piersi kurczaka grillujemy z obu stron (po około 7-10 minut z każdej strony).Smażymy frytki.Przygotowujemy
sałatkę.
Pomidory kroimy w pół-plasterki,
cebulę w drobną kosteczkę, a
natkę siekamy drobno. Całość mieszamy z
oliwą,
solą i
pieprzem.
Mięso podajemy z frytkami i
sałatką.
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.