ßßß
Jeśli lubicie dania „2 w 1”, to gorąco Wam polecam filety z kurczaka zapieczone wraz z różyczkami kalafiora w aromatycznym sosie pomidorowym. Danie naprawdę proste, a jednocześnie bardzo smakowite.Nigdy dotąd nie łączyłam kalafiora i pomidorów, a okazało się, że jest to bardzo udany duet :)Jest to kolaż dwóch przepisów znalezionych w sieci tego i tego .Składniki:4 filety z piersi kurczaka5 dużych różyczek kalafiora2 łyżki czarnych oliwek5-10 pomidorków koktajlowychsól i pieprzoliwa z oliweksos pomidorowy:1 cebula drobno posiekana2 przeciśnięte ząbki czosnku1 puszka (400g) pomidorów bez skórki*2 łyżki mascarponesól i pieprzświeże lub suszone zioła (bazylia, tymianek, rozmaryn…)ostra papryka w proszku (lub kilka kropli Tabsco)3 łyżki oliwy z oliwek*jeśli chcecie aby sosu było naprawdę dużo, ilość pomidorów można zwiększyć o 50-100 %Wykonanie:Filety z kurczaka oprószyć solą oraz pieprzem. Obrumienić ze wszystkich stron na gorącej oliwie. Odstawić.Różyczki kalafiora obgotować przez 5-7 minut w gorącej, osolonej wodzie (aż będą prawie miękkie, „al dente”).Przygotować sos pomidorowy. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Dodać rozdrobnione pomidory wraz z sokiem oraz posiekane zioła. Dusić około 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Wymieszać z serkiem mascarpone.Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dno wlać cały sos pomidorowy, a następnie ułożyć filety z kurczaka, różyczki kalafiora, pomidorki koktajlowe i czarne oliwki. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika.Zapiekać 20 minut, jeśli wszystkie składniki były nadal ciepłe lub dłużej, 30-40 minut, jeśli całość była przygotowana wcześniej i czekała na zapieczenie w lodówce.Przed podaniem posypać dodatkowo świeżymi ziołami.Smacznego:)