Wykonanie
Jeśli lubicie dania „2 w 1”, to gorąco Wam polecam
filety z kurczaka zapieczone wraz z różyczkami
kalafiora w aromatycznym
sosie pomidorowym. Danie naprawdę proste, a jednocześnie bardzo smakowite.Nigdy dotąd nie łączyłam
kalafiora i
pomidorów, a okazało się, że jest to bardzo udany duet :)Jest to kolaż dwóch przepisów znalezionych w
sieci tego i tego .Składniki:4
filety z piersi kurczaka5 dużych różyczek
kalafiora2 łyżki czarnych
oliwek5-10
pomidorków koktajlowych
sól i
pieprzoliwa z oliweksos pomidorowy:1
cebula drobno posiekana2 przeciśnięte ząbki
czosnku1 puszka (400g)
pomidorów bez skórki*2 łyżki
mascarponesól i
pieprzświeże lub suszone
zioła (
bazylia,
tymianek,
rozmaryn…)
ostra papryka w proszku (lub kilka kropli
Tabsco)3 łyżki
oliwy z oliwek*jeśli chcecie aby sosu było naprawdę dużo, ilość
pomidorów można zwiększyć o 50-100 %Wykonanie:
Filety z kurczaka oprószyć
solą oraz
pieprzem. Obrumienić ze wszystkich stron na gorącej
oliwie. Odstawić.Różyczki
kalafiora obgotować przez 5-7 minut w gorącej, osolonej wodzie (aż będą prawie miękkie, „al dente”).Przygotować
sos pomidorowy. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki
oliwy i zeszklić
cebulę wraz z
czosnkiem. Dodać rozdrobnione
pomidory wraz z
sokiem oraz posiekane
zioła. Dusić około 10 minut. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
ostrą papryką. Wymieszać z
serkiem mascarpone.Naczynie żaroodporne wysmarować
oliwą. Na dno wlać cały
sos pomidorowy, a następnie ułożyć
filety z kurczaka, różyczki
kalafiora,
pomidorki koktajlowe i
czarne oliwki. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika.Zapiekać 20 minut, jeśli wszystkie składniki były nadal ciepłe lub dłużej, 30-40 minut, jeśli całość była przygotowana wcześniej i czekała na zapieczenie w lodówce.Przed podaniem posypać dodatkowo świeżymi
ziołami.Smacznego:)