Wykonanie
Delikatne, kremowe a jednak z charakterem :)Przepis pochodzi z Galerii PotrawSos:1 łyżka
oliwy z oliwek1
cebula, w kosteczkę1 ząbek
czosnku, posiekany1 puszka (400 g)
pomidorów z puszki, pokrojonych, bez skórek
sól,
pieprz1 łyżeczka
cukrutymianek3 łyżki
sera mascarponeKurczak:2- 3 pojedyncze
piersi kurczakasól,
pieprzsłodkiej albo
ostra papryka w proszku1 łyżka
oliwy z oliwek lub
olejuDodatki:1/2 szklanki czarnych
oliwekokoło 300 g
makaronu pennePrzygotowanie:sos: na 1 łyżce
oliwy z oliwek zeszklić
cebulę; dodać
czosnek, a po minuciewlać
pomidory; doprawić
solą,
pieprzem i
cukrem; gotowaćokoło 10 - 15 minut; wymieszać z grubsza z
tymiankiem i
mascarpone.W międzyczasie
kurczaka osuszyć, pokroić w poprzek włókien na paski grubości3 - 4 cm; oprószyć
solą,
pieprzem, słodką albo
ostrą papryką; na gorącej
oliwie szybko obsmażyć na
ostrym ogniu, nie musi być usmażony, jeszcze sięugotuje w sosie.
Kurczaka włożyć do formy żaroodpornej, wlać
sos pomidorowy, dodać czarne
oliwki; piec 20 - 30 minut w temperaturze 190 stopni; pod koniec przygotować
makaronZnakomite także następnego dnia, do odgrzania w mikrofali albo na patelce.Za kwestiasmaku.com