ßßß
Delikatne, kremowe a jednak z charakterem :)Przepis pochodzi z Galerii PotrawSos:1 łyżka oliwy z oliwek1 cebula, w kosteczkę1 ząbek czosnku, posiekany1 puszka (400 g) pomidorów z puszki, pokrojonych, bez skóreksól, pieprz1 łyżeczka cukrutymianek3 łyżki sera mascarponeKurczak:2- 3 pojedyncze piersi kurczakasól, pieprzsłodkiej albo ostra papryka w proszku1 łyżka oliwy z oliwek lub olejuDodatki:1/2 szklanki czarnych oliwekokoło 300 g makaronu pennePrzygotowanie:sos: na 1 łyżce oliwy z oliwek zeszklić cebulę; dodać czosnek, a po minuciewlać pomidory; doprawić solą, pieprzem i cukrem; gotowaćokoło 10 - 15 minut; wymieszać z grubsza z tymiankiem i mascarpone.W międzyczasie kurczaka osuszyć, pokroić w poprzek włókien na paski grubości3 - 4 cm; oprószyć solą, pieprzem, słodką albo ostrą papryką; na gorącejoliwie szybko obsmażyć na ostrym ogniu, nie musi być usmażony, jeszcze sięugotuje w sosie.Kurczaka włożyć do formy żaroodpornej, wlać sos pomidorowy, dodać czarneoliwki; piec 20 - 30 minut w temperaturze 190 stopni; pod koniec przygotowaćmakaronZnakomite także następnego dnia, do odgrzania w mikrofali albo na patelce.Za kwestiasmaku.com