ßßß

Zawsze kiedy mam ochotę na pizzę, przyrządzam więcej ciasta, które później zamrażam i wykorzystuję wtedy, kiedy nie mam czasu na gotowanie. Takie ciasto wspaniale nadaje się nie tylko do kolejnej pizzy, ale też do innych włoskich przysmaków, na przykład do calzone . Ja ostatnio przygotowałam z niego foccacię z oliwkami i cebulą - była wspaniałym dodatkiem do mojej toskańskiej zupy fasolowej . Taki chlebek będzie tez dobrze smakował z mało tradycyjnymi dodatkami: sosem czosnkowym, ziołowym lub pomidorowym. Smacznego:) na blaszkę o wymiarach 36x25cm (lub mniejszą):450-500 g ciasta na pizzę (po wyrośnięciu; ilość ciasta zależy od tego, jak gruby ma być chlebek),cebula,2 ząbki czosnku,25- 30 oliwek,kilka gałązek świeżego lu suszonego tymianku i rozmarynu,sól, pieprz, suszona bazylia,parmezan lub/i starta mozzarellałyżeczka oliwyWyrośnięte ciasto rozciągnąć placami na blaszce (palcami można zrobić charakterystyczne dołeczki), posypać ziołami i przyprawami. Polać odrobiną oliwy i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie nałożyć pokrojoną w ósemki cebulę, oliwki i cienki plasterki czosnku (składniki warto powciskać głębiej w ciasto). Posypać całość niewielką ilością startego sera, piec w 200 stopniach ok. 25 minut.