Wykonanie
Flądra prawie każdemu kojarzy się z przybrzeżnymi
barami w nadmorskich kurortach. Ja niestety nie zdążyłam w tym roku gościć nad morzem. A teraz pogoda za oknem już nie ta - słońce zniknęło, pada i jest zimno. W zasadzie przypomina to mój pierwszy pobyt nad morzem. No może nie ten pierwszy, ale pierwszy, który naprawdę pamiętam. Pogoda iście bałtycka. Cały tydzień lało, dzień w dzień. Zamiast w kostiumach opalać się na plaży, wyciągaliśmy wszystkie swetry z walizek i wciągaliśmy je przez głowę. Późniejsze moje wspomnienia z nad morza to już dużo późniejsze czasy, już nie z rodzicami, a ze znajomymi.
Flądrę i "
piwko z
sokEm" na późne, popołudniowe wręcz śniadanie okraszone kacem bardzo dobrze pamiętam. Ale to takie tuż pomaturalne wakacje...Tak jak mówiłam dzisiejsza pogoda przypomina mi mój pierwszy, zapamiętany przeze mnie pobyt nad morzem. Może dlatego też dzisiaj ta
flądra znalazła się na naszych talerzach. Nie jest robiona w iście tradycyjny, nadmorski sposób - maczana w
mące i na
olej, a pieczona w pomidorach. Smak zupełnie inny, można by nawet pokusić się o słowo lepszy ...
FLĄDRA PIECZONA W POMIDORACH RAZEM Z ZIEMNIACZKAMI (2 porcje)
2
flądry - najlepiej tusze1
cebula1 łyżka
pieprzu ziołowego1 łyżka
solipół
cytrynysos pomidorowy1 puszka
pomidorów pelati1 ząbek
czosnku3-5 czarnych/zielonych
oliwek1 łyżeczka suszonej
bazyliidwa duże listki świeżej (można pominąć)
oliwasól,
pieprzRyby dokładnie umyć i osuszyć. Naciąć delikatnie skórę
ryby na ukos w kilku miejscach. Następnie natrzeć je
solą i
pieprzem oraz
sokiem z połowy
cytryny. Pozostawić je w lodówce na min. 1 godzinę.
Sos pomidorowy: pół
cebuli oraz
czosnek drobno posiekać i zeszklić na patelni z odrobiną
oliwy. Następnie dodać
pomidory oraz pokrojone na mniejsze kawałki
oliwki. Gdy
pomidory puszczą sok i sos odparuje i będzie gęsty - zdjąć z ognia i doprawić
solą,
pieprzem oraz suszoną
bazylią.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Do żaroodpornego naczynia przełożyć
sos pomidorowy a na niego położyć
ryby. Przykryć
ryby połową
cebuli posiekaną w piórka. Na koniec można jeszcze skropić je lekko
sokiem z cytryny oraz polać delikatnie
oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 min.Poniżej znajdziecie też przepis na pieczone ziemniaczki.
Pieczone ziemniaczki5-7
ziemniaków (w zależności od wielkości)1-2 łyżki suszonego
tymianku1/2 łyżeczki
ostrej papryki1/2 łyżeczki
słodkiej papryki1-1,5 łyżki
oliwyZiemniaki dobrze wyszorować i pokroić na ósemki (albo i mniej). Ważne żeby były w miarę równe - wtedy równo się upieką.
Ziemniaki włożyć do miski i wymieszać ze wszystkimi składnikami. Następnie wyłożyć je na blachę pokrytą papierem do pieczenia i zapiekać w rozgrzanym do 190-200 stopni piekarniku przez ok 20-30 min (w zależności od grubości naszych kawałków). Po wyjęciu posolić.Smacznego! ;-)