Wykonanie
Danie kolacyjne. Kaloryczne, ale pyszne. Dobre z
kefirem albo ze
zsiadłym mlekiem. Pomysł z fotoforum Gazety .Składniki (dla 2óch głodnych osób):3-4 bardzo duże
ziemniaki150 gram
chudego boczku wędzonego2 łyżki
oliwysól,
pieprz,
zioła:
tymianek (użyłam świeżego),
bazylia (suszona),
słodka papryka1 duża
cebula1 duży ząbek
czosnku lub 2 mniejszeopcjonalnie
parmezan lub inny
ser do posypaniaWykonanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości w osolonej wodzie. Obieramy z mundurków, kroimy na średnio grube plastry.Na patelnię wlewamy trochę
oliwy (około 2.łyżek), wrzucamy pokrojoną w piórka
cebulę smażymy aż
cebula się trochę zeszkli. Dodajemy pokrojony w drobną kostkę
boczek. Smażymy kilka minut. Dodajemy zmiażdżony
czosnek i jeszcze dusimy około minuty-dwóch. Dodajemy pokrojone
ziemniaki (u mnie były jeszcze gorące, dlatego nie musiałam ich podgrzewać).
Solę,
pieprzę, dodaję
zioła do smaku,
paprykę słodką. Na koniec posypałam tartym
parmezanem z
torebki.