Wspominałam już pewnie nie raz, że bardzo lubię wszelkiego rodzaju potrawki, lecza itp. z udziałem warzyw. Tym razem zainteresował mnie dodatek wędzonego kurczaka. Szczerze przyznam, że nigdy wcześniej nie używałam wędzonego kurczaka do dań na ciepło. Efekt mi się spodobał.Składniki-op. mrożonej brukselki (lub ok. 450 g świeżej)-puszka pomidorów-2 ząbki czosnku-1 cebula-20 dag wędzonego kurczaka (użyłam filetu)-2 łyżki ziół prowansalskich-3 łyżki oliwy-sól, pieprz, ostra papryka-zielona pietruszka do przybraniaPrzygotowanieBrukselkę ugotować w osolonym wrzątku przez 5 minut. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić czosnek i cebulę, smażyć 2 minuty. Dodać pokrojone pomidory. Dusić na małym ogniu 10 minut. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami i ostrą papryką. Dodać brukselkę i pokrojonego kurczaka. Dusić jeszcze 5 minut, aż smaki się połączą. Posypać zieloną pietruszką. Podawać z ryżem lub pieczywem.Źródło: HortexSmacznego ;-)