ßßß Cookit - przepis na Brukselka z kurczakiem po prowansalsku

Brukselka z kurczakiem po prowansalsku

nazwa

Wykonanie

Wspominałam już pewnie nie raz, że bardzo lubię wszelkiego rodzaju potrawki, lecza itp. z udziałem warzyw. Tym razem zainteresował mnie dodatek wędzonego kurczaka. Szczerze przyznam, że nigdy wcześniej nie używałam wędzonego kurczaka do dań na ciepło. Efekt mi się spodobał.
Składniki
-op. mrożonej brukselki (lub ok. 450 g świeżej)
-puszka pomidorów
-2 ząbki czosnku
-1 cebula
-20 dag wędzonego kurczaka (użyłam filetu)
-2 łyżki ziół prowansalskich
-3 łyżki oliwy
-sól, pieprz, ostra papryka
-zielona pietruszka do przybrania
Przygotowanie
Brukselkę ugotować w osolonym wrzątku przez 5 minut. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić czosnek i cebulę, smażyć 2 minuty. Dodać pokrojone pomidory. Dusić na małym ogniu 10 minut. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami i ostrą papryką. Dodać brukselkę i pokrojonego kurczaka. Dusić jeszcze 5 minut, aż smaki się połączą. Posypać zieloną pietruszką. Podawać z ryżem lub pieczywem.
Źródło: Hortex
Smacznego ;-)
Źródło:http://zielonakuchnia.blogspot.com/2012/01/brukselka-z-kurczakiem-po-prowansalsku.html