Wykonanie
Paprykarz przygotowany w domu jest równie pyszny jak kupiony w sklepie. Jak dla mnie to rewelacja, nie za suchy, pachnący warzywami i
rybą i bardzo smaczny. Przygotowałam go z
filetów dorsza jednak można użyć dowolnej
ryby.
SKŁADNIKI :1 szklanka suchego
ryżu600-700 g filetu (bez
lodu)
dorsza1 duża
czerwona papryka1 puszka
pomidorów2
cebule2 spore
marchewki1
pietruszkaćwiartka
selera3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego2
liście laurowe, 4
ziela angielskie, 6 ziarnek
pieprzu2 duże łyżki pasty paprykowej ( Ajwar lub ostry sos
paprykowy )2
kostki rosołowe ( naturalne )1 łyżeczka suszonego
lubczyku1 łyżeczka
papryki w proszku
papryka ostra d osmaku
sól i
pieprz do smakuokoło 1 szklanka
wody do duszenia warzyw
olej do smażenia
rybyPRZYGOTOWANIE :
Ryż dokładnie płuczemy pod pierzącą
wodą. Gotujemy na mały ogniu, pod przykryciem, w osolonej wodzie w stosunku 1: 2, (1 część
ryżu, dwie części
wody), około 20 minut do momentu wchłonięcia całej
wody przez
ryż.
Filety z dorsza doprawiamy
solą,
pieprzem i
ostrą papryką, smażymy na patelni ( bez panierki ) z obu stron. Odkładamy i studzimy.
Cebulę drobno kroimy i podpiekamy na 2 łyżkach
oleju w wysokim garnku, następnie dodajemy starte na tarce jarzynowej (
marchew,
seler i
pietruszkę ) oraz pokrojoną w kostkę
paprykę. Dodajemy
liść laurowy, ziele,
pieprz,
kostki rosołowe, wlewamy
wodę i
pomidory z puszki. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut.
Sos jest już troszkę gęsty, jeszcze dodajemy
przecier pomidorowy, pastę z
papryki, porwaną na małe kawałki
rybę i resztę przypraw. Mieszamy i chwilkę dusimy.Do
sosu rybnego dodajemy
ryż, całość dokładnie mieszamy i ogrzewamy aż płyny odparują. Paprykarz jest już gotowy, doprawiamy go ponownie do smaku.Ciepły przekładamy do słoiczków, zakręcamy i zagotowujemy. Przechowujemy w zimnym miejscu.Uwagi ; Paprykarz najlepiej smakuje na drugi dzień, jeżeli nie chcemy go pasteryzować w słoiczkach, przekładamy do dużego pojemnika i przechowujemy w lodówce. Smacznego.