Wykonanie
5 (100%) 11 votesUwielbiam paprykarz , nawet ten szczeciński z puszki . Mimo że znam jego niechlubny skład to czasami się skuszę 😉 Ale jak tylko mam czas staram się robić własny domowy paprykarz , szczególnie że mój M. lubi go zabrać ze sobą na wyjazd do pracy . Przygotowany według poniższego przepisu jest dużo bardziej smaczny i zdrowy niż ten z puszki . Polecam , tym bardziej że można go zrobić niemal z każdej
ryby . A że niedawno były święta , więc tym razem zrobiłam z
karpia .
Składniki na około 6 słoików o pojemności 300 ml :2 szklanki gotowanego
mięsa z
ryby , bez kości i skóry1,5 szklanki ugotowanego
ryżu1 /2 szklanki
bulionu rybnego lub
wody2
czerwone papryki grubościenne2
cebule1
korzeń pietruszki1
marchewkakawałek
selera korzeniowego ( niezbyt duży )4 łyżki, gęstego
koncentratu pomidorowego2 łyżki słodkiej , mielonej
papryki1 łyżka słodkiej wędzonej , mielonej
papryki1 łyżka ostrej mielonej
papryki ( można mniej jeśli nie lubicie pikantnego )1 łyżeczka
pieprzu1/2 łyżeczki mielonego
ziela angielskiego1/2 płaskiej łyżeczki mielonych
liści laurowych1/2 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowejsól do smaku
olej do smażenia
Marchew ,
pietruszkę ,
seler ,
cebulę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach .
Paprykę oczyszczamy z nasion , a następnie kroimy drobniutko . Na dość dużej ilości
oleju smażymy wszystkie warzywa , do momentu aż będą bardzo miękkie .Następnie dodajemy mieloną
paprykę słodką i ostrą , wędzoną ,
gałkę muszkatołową ,
liście laurowe ,
ziele angielskie , smażymy jeszcze minutkę . Dodajemy koncentrat , wsypujemy
ryż , gotowaną , rozdrobnioną
rybę , smażymy chwilkę ciągle mieszając .Zalewamy
bulionem , doprawiamy
solą do smaku i dusimy na małym ogniu , aż całość się zagęści .
Bulion sprawi, że paprykarz nie będzie suchy po pasteryzacji .Przekładamy na gorąco do słoików , zakręcamy i odstawiamy do góry dnem . Na drugi dzień pasteryzujemy słoiki , gotując we wrzątku 30 minut . Po wystygnięciu paprykarz można przechowywać w lodówce , nawet pół roku . Pyszny i wygodny w użyciu dodatek do
pieczywa . Smacznego !