Wykonanie
Składniki:filety tilapii 0,5 kg (lub innej
ryby)
olej do smażenia
cebula duża 1
marchew 1
papryka czerwona 1
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
sól,
pieprz,
papryka ostra do smaku
ryż ugotowany 200 mlWykonanie:
Rybę oprószyć
solą,
pieprzem, usmażyć na rozgrzanym
oleju (nie rumienić) i odstawić do wystygnięcia. Na tym samym tłuszczu zeszklić poszatkowaną
cebulę, dodać startą
marchew (na tarce o grubych oczkach) i podsmażać przez kilka minut. Następnie dodać
paprykę pokrojoną w kostkę, zaciągnąć
koncentratem pomidorowym, doprawić do smaku i poddusić do miękkości warzyw. Wystudzić.
Rybę rozdrobnić widelcem, połączyć z warzywami i
ryżem, jeszcze raz przyprawić i schłodzić w lodówce (ok. pół godziny).