Wykonanie
Paprykarz od bardzo wielu lat przysmakiem, który raz na jakiś czas lubię zjeść w ramach kolacji. Do wyboru oczywiście bardzo duża oferta puszek, ale nie ma to jak zrobić swój własny, który można doprawiać i ulepszać wg własnego uznania.Swój przepis oparłam na podanym w gazetce reklamowej
sieci sklepów Piotr i Paweł.Składniki :1 duża lub dwie mniejsze
wędzone makrele (najlepiej od małego sprawdzonego dostawcy ryb np. na małym lokalnym ryneczku bo ma ona prawdziwie pachnieć)70 gram
białego ryżu (około)1 mała
cebula1 mała
czerwona papryka3 małe
marchewki3 łyżki
koncentratu pomidorowego4 łyżki
olejuPrzyprawy : 2
liście laurowe, 3-4 ziarenka
ziela angielskiego półtorej łyżeczki
słodkiej papryki w proszku, pół łyżeczki
ostrej papryki w proszku, oraz
sól i
pieprz do smaku.Zaczynamy od ugotowania
ryżu wg. przepisu na opakowaniu.
Paprykę myjemy, wykrawamy gniazdo nasienne i ścieramy ją na tarce na grubych oczkach. To samo robimy z umytą i obraną marchwią.
Cebulę obieramy i drobniutko siekamy. Wszystkie te warzywa smażymy na rozgrzanym
oleju i przyprawiamy
liściem laurowym,
zielem angielskim, przyprawiamy świeżo zmielonym
pieprzem oraz pozostałym
przyprawami. Na koniec dodajemy jeszcze
koncentrat pomidorowy i całość razem ze sobą mieszamy i przesmażamy przez jakieś 3 minuty.Najbardziej niewdzięczna część przygotowania paprykarza – obieramy naszą
rybkę czyli oddzielamy
mięso od skóry i ości. To wymaga od nas największego skupienia i precyzji, zwłaszcza kiedy mamy zamiar poczęstować nim później nasze dziecko 🙂Kiedy już skończymy, przekładamy do miski w której rozgniatamy ją widelcem (wtedy wychodzą jeszcze pojedyncze wcześniej przeoczone ości).Do
rybki dodajemy nasze podsmażone warzywa i całość mieszamy. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinkę. kiedy wszystko się przegryzie, paprykarz gotowy do spożycia!