Wykonanie

Paprykarz od bardzo wielu lat przysmakiem, który raz na jakiś czas lubię zjeść w ramach kolacji. Do wyboru oczywiście bardzo duża oferta puszek, ale nie ma to jak zrobić swój własny, który można doprawiać i ulepszać wg własnego uznania.
Swój przepis oparłam na podanym w gazetce reklamowej
sieci sklepów Piotr i Paweł.
Składniki :
1 duża lub dwie mniejsze
wędzone makrele (najlepiej od małego sprawdzonego dostawcy ryb np. na małym lokalnym ryneczku bo ma ona prawdziwie pachnieć)
70 gram
białego ryżu (około)
1 mała
cebula1 mała
czerwona papryka3 małe
marchewki3 łyżki
koncentratu pomidorowego4 łyżki
olejuPrzyprawy : 2
liście laurowe, 3-4 ziarenka
ziela angielskiego półtorej łyżeczki
słodkiej papryki w proszku, pół łyżeczki
ostrej papryki w proszku, oraz
sól i
pieprz do smaku.
Zaczynamy od ugotowania
ryżu wg. przepisu na opakowaniu.
Paprykę myjemy, wykrawamy gniazdo nasienne i ścieramy ją na tarce na grubych oczkach. To samo robimy z umytą i obraną marchwią.
Cebulę obieramy i drobniutko siekamy. Wszystkie te warzywa smażymy na rozgrzanym
oleju i przyprawiamy
liściem laurowym,
zielem angielskim, przyprawiamy świeżo zmielonym
pieprzem oraz pozostałym
przyprawami. Na koniec dodajemy jeszcze
koncentrat pomidorowy i całość razem ze sobą mieszamy i przesmażamy przez jakieś 3 minuty.
Najbardziej niewdzięczna część przygotowania paprykarza – obieramy naszą
rybkę czyli oddzielamy
mięso od skóry i ości. To wymaga od nas największego skupienia i precyzji, zwłaszcza kiedy mamy zamiar poczęstować nim później nasze dziecko 🙂
Kiedy już skończymy, przekładamy do miski w której rozgniatamy ją widelcem (wtedy wychodzą jeszcze pojedyncze wcześniej przeoczone ości).
Do
rybki dodajemy nasze podsmażone warzywa i całość mieszamy. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinkę. kiedy wszystko się przegryzie, paprykarz gotowy do spożycia!


