ßßß
Składniki:4 – 6 porcji800 g odfiletowanego dorsza50 g utartego parmezanu40 g tartej bułki1 łyżka mieszanki suszonych ziół, dowolnie wybranych1 łyżka przyprawy do grilla1 łyżeczka pieprzu1 łyżeczka soli2 jajka1 łyżka soku z cytryny1 łyżka musztardy1 łyżka olejuPodziel rybę na kawałki. Wbij jajka do miski, dodaj musztardę, olej, sól i przyprawę z grilla. Rozmąć trzepaczką. Dodaj rybę i wymieszaj. W drugim naczyniu wymieszaj bułkę, parmezan i zioła. Obtocz kawałki ryby w panierce i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw rybę do nagrzanego piekarnika na 175ºC na termoobiegu (lub wedle piekarnika). Piecz nuggets przez 20 minut.Surówka z kapusty350 g białej kapusty1marchewka1 czubata łyżka natki pietruszki2 łyżki oliwy1 łyżka soku z cytrynysól i pieprz gruboziarnisty do smaku
Kapustę i marchewkę pokrój cieniutko. Dodaj pokrojoną natkę pietruszki, oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i wymieszaj. Przygotuj sałatkę trochę wcześniej aby kapusta skruszała nieco.Pieczone ziemniaki z papryką1 kg ziemniaków1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku1 łyżka świeżego tymianku2 łyżki oleju lub oliwy1 łyżeczka soli
Ziemniaki obierz i podziel na ósemki. Wysyp na blaszkę, polej olejem, oprósz przyprawami i wymieszaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 175ºC i piecz aż ziemniaki będą miękkie, około 40 minut. Po 20 minutach można wstawić blaszkę z rybą na górnym poziomie, aby nuggets były gotowe razem z ziemniakami.Polecane przepisyDorsz skrei z risottoNuggets z kurczakaDorsz z kurkami i sosem śmietankowo cytrynowymFlądra zapiekana w sosie pomidorowymRisotto z jarmużem i grzybami