ßßß Cookit - przepis na Paluszki rybne

Paluszki rybne

nazwa

Wykonanie

Postanowiłam podawać w domu więcej ryby. Po sukcesie rybnych burgerów kolej na rybne paluszki. Tak na prawdę nie różnią się niczym w przygotowaniu od zwykłej smażonej ryby. Pomysł podejrzałam w marcowym wydaniu Delicious. Tam były podane z tortillą i sosem, ja natomiast podałam je z pieczonymi ziemniakami.
Składniki:
500 g filetu z dorsza
jajko
bułka tarta
sól, pieprz
olej do smażenia
ziemniaki
tymianek
oliwa
Wykonanie:
Filet kroimy w paski. Doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy z każdej strony.
Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki. Posypujemy tymiankiem i obtaczamy w oleju. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut, aż ziemniaki będą złote i miękkie.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/03/Paluszki-rybne.html