Wykonanie
Dufinki bardzo smaczne, kuleczki ziemniaczane idealnie zastępują frytki lub zwykłe
ziemniaki przy obiedzie lub na imprezę. Kuleczki są bardzo smaczne, chrupiące i w brew pozorom bardzo łatwo je przygotować.Składniki:
Ziemniaki(ok 1 kg w zależności ile dufinek chcemy zrobić)1
jajkoMąka ziemniaczana ok 3-5 łyżek
sól,
pieprzBułka tartaOlejWykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy, i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowanie
ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostudzenia. Do chłodnych
ziemniaków dodajemy
jajko i stopniowo
mąkę ziemniaczaną.
Mąki dodajemy tyle żeby ciasto nie było za suche ale też nie kleiło nam się do rąk.( zbyt suche ciasto uniemożliwi nam formowanie kulek), doprawiamy
solą i
pieprzem i wyrabiamy masę. Z gotowej masy formujemy kulki. Pamiętajmy aby kuleczki nie były zbyt wielkie bo nam się nie usmażą.Uformowane dufinki obtaczamy w
bułce tartej i smażymy w głębokim
oleju na złoty kolor.Podajemy do obiadu lub na imprezie.Smacznego!!!