Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Tessa Capponi-Borawska

Fot. Jarosław MadejskiPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia włoskaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Spaghetti z sosem mięsnym bez
pomidorów - składniki:1
czerwona cebula1
marchewka1 łodyga
naciowego selera1/2 pęczka
natki pietruszki1 ząbek
czosnku5 łyżek
oliwy1 gałązka świeżego lub 1 łyżeczka suszonego
rozmarynu3 liście świeżej lub 1/2 łyżki
suszonej szałwii50 dag
mięsa mielonego (
wołowinacielęcinawieprzowina)10 dag mielonego
boczku wędzonego3
liście laurowe3/4 szklanki
białego winasólpiperz500 ml
bulionu mięsnego2 kawałki
skórki z cytryny1/2 łyżeczki
goździków1/2 łyżeczki
ziela angielskiego2 łyżki 30%
śmietankiSpaghetti z sosem mięsnym bez
pomidorów - sposób przygotowania:
Cebulę,
marchewkę i
selera obieramy,
pietruszkę płuczemy i wszystko drobno siekamy.
Czosnek kroimy w plasterki i podsmażamy na
oliwie na złoty kolor, dodajemy warzywa i smażymy ok. 10 min na średnym ogniu. Wrzucamy posiekane
rozmaryn i
szałwię, dalej smażymy parę minut. Dodajemy
mielone mięso, smażymy na większym ogniu, aż puści całą
wodę i zacznie się rumienić. Wrzucamy
boczek i smażymy, aż tłuszcz dob-rze się wytopi. Dodajemy
liście laurowe, smażymy jeszcze 1-2 min, wlewamy
wino i mieszamy, aż wyparuje. Przyprawiamy
solą i
pieprzem, dodajemy
bulion,
skórkę cytrynową oraz
przyprawy korzenne zawinięte w kawałek gazy. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny, mieszając od czasu do czasu. Wyjmujemy
skórkę z cytryny,
liście laurowe,
przyprawy, wlewamy
śmietankę, mieszamy i odstawiamy.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu