Wykonanie
Absolutnie rewelacyjne danie! Proste (w przygotowaniu) i wyszukane (w smaku)!Wprost idealne jako danie główne na przyjęcie lub elegancką kolację. Całe przygotowanie trwa nie dłużej niż pół godziny, a
potem gdy
mięso „siedzi” w piekarniku przez 3 godziny mamy czas na nakrycie stołu, przebranie się, poprawienie fryzury/makijażu… a nawet chwilę odpoczynku ;)Gotując opierałam się na tym i tym przepisie.Uwaga:)Kluczem do sukcesu jest kupienie odpowiedniego
mięsa.
Wołowina musi być naprawdę bardzo dobrej jakości. Najlepiej na to danie nadaje się
rostbef (
antrykot), zrazówka lub krzyżowa.
Mięso powinno być miękkie i stosunkowo jasne.Składniki:1-1,5 kg
mięsa wołowego pokrojonego w dużą kostkę (4x4cm)3-4 grube (1/2 cm) plastry
polędwicy łososiowej (lub innej chudej wędzonki) pokrojone w drobną kostkę lub paseczki2-4
marchewki1-2
czerwone cebule2 ząbki
czosnku1/2-1 puszka
pomidorów bez skórki (posiekanych)250-500 ml czerwonego,
wytrawnego wina (najlepiej z Burgundii)125-250 ml esencjonalnego
bulionuoliwa z oliwekodrobina
solikilka ziarenek
pieprzu i
ziela angielskiegoBouquet garni – tj. związane bawełnianą nitką:4 gałązki
tymianku2
listki laurowe1 gałązka
rozmarynu2-3 gałązki
natkiWykonanie:
Cebule,
czosnek oraz
marchewki obrać.
Cebule pokroić w piórka,
marchewki w grube plasterki.
Czosnek poszatkować.Na patelni rozgrzać 2 łyżki
oliwy i wrzucić pokrojoną
polędwicę łososiową. Smażyć aż powstaną skwarki. Przełożyć do żeliwnego garnka z pokrywką (który można wstawiać do piekarnika) lub do naczynia żaroodpornego z pokrywką.Na patelnię wrzucić
czosnek. Lekko podsmażyć. Dodać pokrojone
cebule i smażyć aż się lekko zrumienią. Przełożyć do garnka żeliwnego.Na
oliwie, smażyć partiami kawałki
wołowiny. (Uwaga: Na raz można wrzucać na patelnie max 6-8 kawałków. Jeśli wrzucimy za dużo,
mięso puści sos i zamiast się obrumienić zacznie się gotować we własnym sosie.)Usmażone
mięso przekładać do żeliwnego garnka i oprószyć
solą.Gdy całe
mięso będzie usmażone, do garnka dodać posiekane
pomidory z puszki, pokrojone
marchewki oraz po pół szklanki
czerwonego wina i gorącego
bulionu. Wszystko delikatnie wymieszać. (Uwaga: Ilość płynów,
wina i
bulionu, zależy od ilości
mięsa,
marchewki oraz wielkości garnka. Najlepiej gdy mieszanka
wina i
bulionu prawie zakrywa
mięso.) Jeśli potrzeba dolać więcej
wina i/lub
bulionu.Dodać po 3-4 ziarenka
pieprzu i
ziela angielskiego, a na wierzchu ułożyć
Bouquet garni.Garnek przykryć przykrywką i wstawić do nagrzanego do 150-160 stopni piekarnika. Piec 3 godziny.Smacznego:)