ßßß Cookit - przepis na BOEUF BOURGUIGNON czyli WOŁOWINA PO BURGUNDZKU

BOEUF BOURGUIGNON czyli WOŁOWINA PO BURGUNDZKU

nazwa

Wykonanie

Absolutnie rewelacyjne danie! Proste (w przygotowaniu) i wyszukane (w smaku)!
Wprost idealne jako danie główne na przyjęcie lub elegancką kolację. Całe przygotowanie trwa nie dłużej niż pół godziny, a potem gdy mięso „siedzi” w piekarniku przez 3 godziny mamy czas na nakrycie stołu, przebranie się, poprawienie fryzury/makijażu… a nawet chwilę odpoczynku ;)
Gotując opierałam się na tym i tym przepisie.
Uwaga:)
Kluczem do sukcesu jest kupienie odpowiedniego mięsa. Wołowina musi być naprawdę bardzo dobrej jakości. Najlepiej na to danie nadaje się rostbef (antrykot), zrazówka lub krzyżowa. Mięso powinno być miękkie i stosunkowo jasne.
Składniki:
1-1,5 kg mięsa wołowego pokrojonego w dużą kostkę (4x4cm)
3-4 grube (1/2 cm) plastry polędwicy łososiowej (lub innej chudej wędzonki) pokrojone w drobną kostkę lub paseczki
2-4 marchewki
1-2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
1/2-1 puszka pomidorów bez skórki (posiekanych)
250-500 ml czerwonego, wytrawnego wina (najlepiej z Burgundii)
125-250 ml esencjonalnego bulionu
oliwa z oliwek
odrobina soli
kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
Bouquet garni – tj. związane bawełnianą nitką:
4 gałązki tymianku
2 listki laurowe
1 gałązka rozmarynu
2-3 gałązki natki
Wykonanie:
Cebule, czosnek oraz marchewki obrać. Cebule pokroić w piórka, marchewki w grube plasterki. Czosnek poszatkować.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić pokrojoną polędwicę łososiową. Smażyć aż powstaną skwarki. Przełożyć do żeliwnego garnka z pokrywką (który można wstawiać do piekarnika) lub do naczynia żaroodpornego z pokrywką.
Na patelnię wrzucić czosnek. Lekko podsmażyć. Dodać pokrojone cebule i smażyć aż się lekko zrumienią. Przełożyć do garnka żeliwnego.
Na oliwie, smażyć partiami kawałki wołowiny. (Uwaga: Na raz można wrzucać na patelnie max 6-8 kawałków. Jeśli wrzucimy za dużo, mięso puści sos i zamiast się obrumienić zacznie się gotować we własnym sosie.)
Usmażone mięso przekładać do żeliwnego garnka i oprószyć solą.
Gdy całe mięso będzie usmażone, do garnka dodać posiekane pomidory z puszki, pokrojone marchewki oraz po pół szklanki czerwonego wina i gorącego bulionu. Wszystko delikatnie wymieszać. (Uwaga: Ilość płynów, wina i bulionu, zależy od ilości mięsa, marchewki oraz wielkości garnka. Najlepiej gdy mieszanka wina i bulionu prawie zakrywa mięso.) Jeśli potrzeba dolać więcej wina i/lub bulionu.
Dodać po 3-4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, a na wierzchu ułożyć Bouquet garni.
Garnek przykryć przykrywką i wstawić do nagrzanego do 150-160 stopni piekarnika. Piec 3 godziny.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/10/26/boeuf-bourguignon-czyli-wolowina-po-burgundzku