Wykonanie
Mięciutkie, delikatne i aromatyczne
mięso z królika.Zrobiłam je po raz pierwszy i zaspokoiłam swoją ciekawość.Wiem jak smakuje, wiem co nie co o sposobie przygotowania /a jest ich mnóstwo/.Ten jeden raz w zupełności mi wystarczy. Następnego razu chyba nie będzie.
Mięso dostałam w" prezencie" więc chcąc nie chcąc trzeba było przyrządzić.
Królik to
mięso często podawane na stół wielkanocny /obok baraniny/we Włoszech i dlatego wybrałam włoską wersję przyrządzenia go.Składniki:
4 porcje królik/ dowolne części/3 łyżki
oliwy z oliwek/i plus na nasmarowanie mięsa/1
marchewkakawałek
selera naciowego1
cebula2 ząbki
czosnku¾ szklanki białego
wytrawnego wina300 g
pomidorów bez skórki wraz z zalewąkilka ziarenek
ziela angielskiego1
liść laurowy1 gałązka
rozmarynu¼ łyżeczki
tymianku¼ łyżeczki
papryki słodkiejsól i
pieprz do smaku
bulion warzywny do uzupełnienia płynu /jeśli wymaga/Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć ,nasmarować
oliwą ,posypać
solą,
pieprzem i
przyprawami /rozmaryn,
tymianek, papryka/.Odstawić przykryte w chłodnym miejscu na 20-30 min. Warzywa umyć, oczyścić i pokroić. Na głębokiej patelni rozgrzać
oliwę , wrzucić warzywa,
czosnek i podsmażyć. Włożyć porcje
królika i obsmażyć z każdej strony. Podrumienione
mięso zalać
winem i na mocnym ogniu gotować chwilkę do odparowania
alkoholu. Dodać
pomidory,
listek laurowy, ziele, gałązkę
rozmarynu i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości
mięsa. Może to trwać 40-60 min. Sos ,który wyparuje w czasie gotowania można delikatnie uzupełniać
bulionem warzywnym /nie za dużo/aby
mięso nie wysuszyło się za bardzo,ale powstały sos powinien być wystarczająco gesty.Gotowe
mięso doprawić do smaku
solą i
pieprzem /jeśli wymaga/.Podawać z ulubionymi dodatkami.Moim ulubionym dodatkiem tym razem była
sałatka z" brody mnicha"/it.
agretti lub lischi/