ßßß Cookit - przepis na Królik duszony z warzywami w sosie pomidorowym

Królik duszony z warzywami w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Mięciutkie, delikatne i aromatyczne mięso z królika.
Zrobiłam je po raz pierwszy i zaspokoiłam swoją ciekawość.
Wiem jak smakuje, wiem co nie co o sposobie przygotowania /a jest ich mnóstwo/.
Ten jeden raz w zupełności mi wystarczy. Następnego razu chyba nie będzie.
Mięso dostałam w" prezencie" więc chcąc nie chcąc trzeba było przyrządzić. Królik to mięso często podawane na stół wielkanocny /obok baraniny/we Włoszech i dlatego wybrałam włoską wersję przyrządzenia go.
Składniki:
4 porcje królik/ dowolne części/
3 łyżki oliwy z oliwek/i plus na nasmarowanie mięsa/
1 marchewka
kawałek selera naciowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
¾ szklanki białego wytrawnego wina
300 g pomidorów bez skórki wraz z zalewą
kilka ziarenek ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 gałązka rozmarynu
¼ łyżeczki tymianku
¼ łyżeczki papryki słodkiej
sól i pieprz do smaku
bulion warzywny do uzupełnienia płynu /jeśli wymaga/
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć ,nasmarować oliwą ,posypać solą, pieprzem i przyprawami /rozmaryn, tymianek, papryka/.Odstawić przykryte w chłodnym miejscu na 20-30 min. Warzywa umyć, oczyścić i pokroić. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę , wrzucić warzywa,czosnek i podsmażyć. Włożyć porcje królika i obsmażyć z każdej strony. Podrumienione mięso zalać winem i na mocnym ogniu gotować chwilkę do odparowania alkoholu. Dodać pomidory, listek laurowy, ziele, gałązkę rozmarynu i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Może to trwać 40-60 min. Sos ,który wyparuje w czasie gotowania można delikatnie uzupełniać bulionem warzywnym /nie za dużo/aby mięso nie wysuszyło się za bardzo,ale powstały sos powinien być wystarczająco gesty.
Gotowe mięso doprawić do smaku solą i pieprzem /jeśli wymaga/.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Moim ulubionym dodatkiem tym razem była sałatka z" brody mnicha"/it. agretti lub lischi/
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/04/krolik-duszony-z-warzywami-w-sosie.html