Wykonanie
Gulasz z
wołowiny z pysznym sosem z warzyw. Świetnie smakuje z
kasz ą,
ryżem ziemniakami a nawet z
pieczywem.Składniki : ( 3 porcje )* 400 g
wołowiny,* 1
marchewka,* 1/2
pietruszki,* 1 łodyga
selera naciowego,* 1
cebula,* 1 ząbek
czosnku,* 1
liść laurowy,* 1 ziarenko
ziela angielskiego,* 3 ziarenka
pieprzu,* 1 litr
bulionu,* 2 łyżki
oliwy,* 2 łyżki
śmietany,* 1-2 łyżki
natki pietruszki,Przygotowanie :
Mięso pokrój w kostkę o
boku 1 cm, podsmaż na
oliwie na brązowy kolor, zdejmij z patelni.Na pozostałym tłuszczu zeszklij
cebule pokrojoną w grube paski i przeciśnięty przez praskę
czosnek.Przełóż wszystko do garnka, dodaj pokrojoną w grubsze plasterki
marchewkę,
pietruszkę i
seler.Zalej
bulionem tak aby wszystko przykrył, dorzuć
liść laurowy,
pieprz i
ziele angielskie.Gotuj przez około godziny - do czasu aż
mięso będzie miękkie.Warzywa się rozgotują tworząc pyszny sosik.Na końcu gotowania dodaj
śmietany i
natkę pietruszki.