ßßß Cookit - przepis na Pierożki z nadzieniem dyniowym i sałatą

Pierożki z nadzieniem dyniowym i sałatą

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Miesięcznik Kuchnia
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: inne
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (4 głosy)
Ciasto: 25 g mąki
1 łyżeczka soli
szczypta oregano
rozmarynu
bazylii i tymianku
120 ml wody
półtorej łyżki oliwy
1/ 4 kostki drożdży plus 2 l oleju do smażenia Nadzienie: 175 g dyni
50 g koziego sera
50 g goudy
pół cukinii
1 pomidor
1 łyżka masła
1 łodyżka pora
sól
pieprz
ząbek czosnku Sałata: mieszanka sałat (np. radicchio
Lollo Rosso
fryzyjska
rukola)
6 pomidor ków koktajlowych
100 ml octu balsamicznego
100 ml sosu z czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki oleju z pestek dyni
sól
50 g pestek dyni
Pierożki z nadzieniem dyniowym i sałatą - sposób przygotowania: Robimy ciasto: mąkę mieszamy z solą i z ziołami. Dodajemy wodę, oliwę i pokruszone drożdże. Wyrabiamy razem z mąką na gładkie ciasto i odstawiamy na godzinę. Robimy nadzienie: pokrojoną w kostkę dynię krótko blanszujemy. Serek kozi kroimy w drobną kostkę. Goudę ścieramy na tarce. Pomidora i cukinię kroimy w kostkę. Białą część pora drobno siekamy. Z zielonej wycinamy paski o szerokości 3-4 mm i blanszujemy. Wszystkie składniki nadzienia mieszamy, dodajemy rozpuszczone masło. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ciasto rozwałkowujemy na placek około 1 cm grubości. Wycinamy z niego 8 kółek (o średnicy 10 cm). Na każdym układamy porcję nadzienia i formujemy je w małe pierożki. Wiążemy pokrojonym w paski porem. Smażymy pierożki w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Robimy sałatę. Najpierw przygotowujemy sos winny. 1 / 8 litra wina zagotowujemy z tymiankiem, rozmarynem, cebulką, czosnkiem i listkami laurowymi. Redukujemy do połowy i odstawiamy do wystudzenia. Umyte sałaty polewamy miesza
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-12572627/pierozki z nadzieniem dyniowym i salata/p