Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Miesięcznik KuchniaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: inneIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (4 głosy)Ciasto: 25 g mąki1 łyżeczka soliszczypta oreganorozmarynubazylii i tymianku120 ml wodypółtorej łyżki oliwy1/ 4 kostki drożdży plus 2 l oleju do smażenia Nadzienie: 175 g dyni50 g koziego sera50 g goudypół cukinii1 pomidor1 łyżka masła1 łodyżka porasólpieprzząbek czosnkuSałata: mieszanka sałat (np. radicchioLollo Rossofryzyjskarukola)6 pomidor ków koktajlowych100 ml octu balsamicznego100 ml sosu z czerwonego wytrawnego wina2 łyżki oleju z pestek dynisól50 g pestek dyniPierożki z nadzieniem dyniowym i sałatą - sposób przygotowania: Robimy ciasto: mąkę mieszamy z solą i z ziołami. Dodajemy wodę, oliwę i pokruszone drożdże. Wyrabiamy razem z mąką na gładkie ciasto i odstawiamy na godzinę. Robimy nadzienie: pokrojoną w kostkę dynię krótko blanszujemy. Serek kozi kroimy w drobną kostkę. Goudę ścieramy na tarce. Pomidora i cukinię kroimy w kostkę. Białą część pora drobno siekamy. Z zielonej wycinamy paski o szerokości 3-4 mm i blanszujemy. Wszystkie składniki nadzienia mieszamy, dodajemy rozpuszczone masło. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ciasto rozwałkowujemy na placek około 1 cm grubości. Wycinamy z niego 8 kółek (o średnicy 10 cm). Na każdym układamy porcję nadzienia i formujemy je w małe pierożki. Wiążemy pokrojonym w paski porem. Smażymy pierożki w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Robimy sałatę. Najpierw przygotowujemy sos winny. 1 / 8 litra wina zagotowujemy z tymiankiem, rozmarynem, cebulką, czosnkiem i listkami laurowymi. Redukujemy do połowy i odstawiamy do wystudzenia. Umyte sałaty polewamy mieszaPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu