ßßß Cookit - przepis na Papryki nadziewane fetą

Papryki nadziewane fetą

nazwa

Wykonanie

Są dwie wersje zrobienia tego dania: szybka i czasochłonna. Wiadomo, że blogerzy kulinarni i osoby wytrawne w kuchni powiedzą, że wersja czasochłonna jest lepsza, bo zdrowsza i bardziej "hand made" i z tą opinią zgadzam się, ale nie wszyscy mamy zawsze czas, aby w dniu powszednim zbyt dużo czasu przeznaczyć na gotowanie. Ja to danie główne zrobiłam w ciągu 35 minut (w tym 20 minut duszenia), przed pracą. Kupiłam w Lidlu słoik z sześcioma grillowanymi paprykami, które nadziałam fetą i udusiłam je w pomidorowym sosie. Można samemu grillować papryki, obrać ze skórki i je nadziewać.
Składniki:
słoik grillowanych podłużnych papryk lub 6 małych papryk
feta, ja użyłam opakowanie sera bałkańskiego
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów krojonych
cukinia - 1 mała ( potrzebujemy 6 łyżek utartych wiórków)
sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia świeża
Sposób przygotowania:
odcedzam papryki, opłukuję bieżącą wodą, osuszam, smaruję je dobrą oliwą
cukinię szatkuję na średnie wiórki, wyciskam wodę
blenderem miksuję fetę, 2 gałązki świeżej bazylii, czosnek,
dodaję cukinię, doprawiam, mieszam łyżką
nadziewam delikatnie papryki farszem na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucam pokrojony drobno czosnek, dodaję puszkę pomidorów, dodaję świeżo posiekaną bazylię, sól, pieprz, mieszam - dodaję nadziane papryki i duszę pod przykryciem 15-20 minut (w połowie duszenia obracam je na drugą stronę).
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/07/papryki-nadziewane-feta.html