ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegopapryka różnokolorowa 3 sztukbakłażany 1 sztukcukinia 1 sztukczosnek 2 ząbkioliwa 5 łyżek stołowychpomidory z puszki 500 gramówbulion warzywny 0,5 szklanekser feta 400 gramówbazylia, pęczek 1 sztuksól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Umytego bakłażana i cukinię pokroić w cienkie podłużne plasterki. Plasterki bakłażana posolić i przykryć papierowym ręcznikiem. Oczyszczone z nasion strąki papryki włożyć do wrzątku i gotować 2 minuty, odcedzić i zdjąć skórkę. Oczyszczoną cebulę i czosnek drobniutko posiekać i zeszklić na 2 łyżkach oliwy, nie przerywając mieszania. Dodać pomidory z zalewą, bulion (może być z kostki) i wymieszać. Gotować 6 minut bez przykrycia na średnim ogniu. opłukane listki bazylii posiekać i wrzucić do sosu pomidorowego.Ser feta pokroić w duże słupki. Plastry bakłażana osuszyć. Po jednym kawałku fety i papryki zawijać w jeden plasterek bakłażana i cukinii. Roladki spiąć drewnianymi wykałaczkami i podsmażyć na pozostałej oliwie, kilka minut ze wszystkich stron. Doprawić solą i pieprzem. Następnie przełożyć z sosem pomidorowym do formy i zapiekać 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Zapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: