Wykonanie
Podzieliłam się już z
Wami przepisem na pizzę na grubym spodzie, było również ciasto, które musi leżakować w lodówce przez 12 godzin... ale kto tak naprawdę wie, na co będzie miał ochotę drugiego dnia? Dlatego teraz najczęściej korzystamy z tego przepisu. Spód jest cieniutki, boki ma natomiast puszyste i chrupiące. Co najważniejsze - czas oczekiwania na gorącą pizzę to niecałe 2 godziny :-). Bardzo polecam!Składniki na 3
spody do pizzy (każdy o średnicy 30 cm):1 łyżka suchych
drożdży (12 g) lub 25 g
drożdży świeżych1,5 szklanki letniej
wody3,5 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
oliwy z oliwek1,5 łyżeczki
soliMąkę przesiać, wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżych
drożdży należy najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto można wyrabiać ręcznie, można też mikserem z hakiem do
ciasta drożdżowego (mikserem zajmie to około 15 minut).Z ciasta uformować kulę, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1 - 1 , 5 godziny.Blachę do pizzy wysmarować
oliwą (dodatkową).Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 3 równe części. Uformować z nich
spody na pizzę, bezpośrednio na blaszce, pozostawiając nieco grubsze brzegi.Na spód z ciasta wyłożyć
sos pomidorowy, następnie nasze ulubione dodatki. Odstawić na około 20 - 30 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia
spodu, choć nie jest to niezbędne - wyrośnięty spód to grubsze, bardziej 'puchate' ciasto.Piec około 15 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (260ºC), choć ja zazwyczaj piekę w niższej temperaturze - około 230ºC (to zależy od piekarnika).
Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia.Podawać gorącą.1 puszka
pomidorów, odsączonych1 łyżka
octu balsamicznegoduża szczypta świeżo zmielonego
pieprzupół łyżeczki suszonej
bazylii lub 1 łyżka świeżo posiekanej
bazyliipół łyżeczki
suszonego oregano lub 1 łyżka świeżo posiekanego
oregano2 duże ząbki
czosnku drobno posiekaneduża szczypta
soliWszystkie składniki zmiksować blenderem. Ilość tego sosu wystarcza (według mnie) na szczodre posmarowanie 2
spodów ciasta.Sos można przechowywać w lodówce do 1 tygodnia, można też mrozić.Smacznego :-).
Przepis na ciasto do pizzy (lekko zmodyfikowany) pochodzi z tej strony .Przepis na sos do pizzy pochodzi z Galerii Potraw .