ßßß Cookit - przepis na Ciasto do pizzy (przepis III)

Ciasto do pizzy (przepis III)

nazwa

Wykonanie

Podzieliłam się już z Wami przepisem na pizzę na grubym spodzie, było również ciasto, które musi leżakować w lodówce przez 12 godzin... ale kto tak naprawdę wie, na co będzie miał ochotę drugiego dnia? Dlatego teraz najczęściej korzystamy z tego przepisu. Spód jest cieniutki, boki ma natomiast puszyste i chrupiące. Co najważniejsze - czas oczekiwania na gorącą pizzę to niecałe 2 godziny :-). Bardzo polecam!
Składniki na 3 spody do pizzy (każdy o średnicy 30 cm):
1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 25 g drożdży świeżych
1,5 szklanki letniej wody
3,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych drożdży należy najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto można wyrabiać ręcznie, można też mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego (mikserem zajmie to około 15 minut).
Z ciasta uformować kulę, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1 - 1 , 5 godziny.
Blachę do pizzy wysmarować oliwą (dodatkową).
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 3 równe części. Uformować z nich spody na pizzę, bezpośrednio na blaszce, pozostawiając nieco grubsze brzegi.
Na spód z ciasta wyłożyć sos pomidorowy, następnie nasze ulubione dodatki. Odstawić na około 20 - 30 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia spodu, choć nie jest to niezbędne - wyrośnięty spód to grubsze, bardziej 'puchate' ciasto.
Piec około 15 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (260ºC), choć ja zazwyczaj piekę w niższej temperaturze - około 230ºC (to zależy od piekarnika). Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia.
Podawać gorącą.
1 puszka pomidorów, odsączonych
1 łyżka octu balsamicznego
duża szczypta świeżo zmielonego pieprzu
pół łyżeczki suszonej bazylii lub 1 łyżka świeżo posiekanej bazylii
pół łyżeczki suszonego oregano lub 1 łyżka świeżo posiekanego oregano
2 duże ząbki czosnku drobno posiekane
duża szczypta soli
Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Ilość tego sosu wystarcza (według mnie) na szczodre posmarowanie 2 spodów ciasta.
Sos można przechowywać w lodówce do 1 tygodnia, można też mrozić.
Smacznego :-).
Przepis na ciasto do pizzy (lekko zmodyfikowany) pochodzi z tej strony .
Przepis na sos do pizzy pochodzi z Galerii Potraw .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-do-pizzy-przepis-iii