ßßß
Podzieliłam się już z Wami przepisem na pizzę na grubym spodzie, było również ciasto, które musi leżakować w lodówce przez 12 godzin... ale kto tak naprawdę wie, na co będzie miał ochotę drugiego dnia? Dlatego teraz najczęściej korzystamy z tego przepisu. Spód jest cieniutki, boki ma natomiast puszyste i chrupiące. Co najważniejsze - czas oczekiwania na gorącą pizzę to niecałe 2 godziny :-). Bardzo polecam!Składniki na 3 spody do pizzy (każdy o średnicy 30 cm):1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 25 g drożdży świeżych1,5 szklanki letniej wody3,5 szklanki mąki pszennej1 łyżka oliwy z oliwek1,5 łyżeczki soliMąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych drożdży należy najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto można wyrabiać ręcznie, można też mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego (mikserem zajmie to około 15 minut).Z ciasta uformować kulę, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1 - 1 , 5 godziny.Blachę do pizzy wysmarować oliwą (dodatkową).Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 3 równe części. Uformować z nich spody na pizzę, bezpośrednio na blaszce, pozostawiając nieco grubsze brzegi.Na spód z ciasta wyłożyć sos pomidorowy, następnie nasze ulubione dodatki. Odstawić na około 20 - 30 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia spodu, choć nie jest to niezbędne - wyrośnięty spód to grubsze, bardziej 'puchate' ciasto.Piec około 15 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (260ºC), choć ja zazwyczaj piekę w niższej temperaturze - około 230ºC (to zależy od piekarnika). Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia.Podawać gorącą.1 puszka pomidorów, odsączonych1 łyżka octu balsamicznegoduża szczypta świeżo zmielonego pieprzupół łyżeczki suszonej bazylii lub 1 łyżka świeżo posiekanej bazyliipół łyżeczki suszonego oregano lub 1 łyżka świeżo posiekanego oregano2 duże ząbki czosnku drobno posiekaneduża szczypta soliWszystkie składniki zmiksować blenderem. Ilość tego sosu wystarcza (według mnie) na szczodre posmarowanie 2 spodów ciasta.Sos można przechowywać w lodówce do 1 tygodnia, można też mrozić.Smacznego :-).


Przepis na ciasto do pizzy (lekko zmodyfikowany) pochodzi z tej strony .Przepis na sos do pizzy pochodzi z Galerii Potraw .